Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”: 10 ani dedicați slujirii aproapelui

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca a aniversat luni, 8 mai, 10 ani de la deschidere și de la primirea primului pacient. În decursul celor 10 ani, peste 6.000 de pacienți cu boli cronice progresive au primit aici, în mod gratuit, asistență medicală, socială, psihologică și spirituală.

În prezența conducerii și angajaților centrului, a oficialităților locale, reprezentanților mediului universitar, a colaboratorilor și invitaților, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, arhiepiscopul Vadului Feleacului și Clujului și mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor de preoți, a oficiat, în paraclisul instituției medico-sociale, o slujbă de Te Deum. La finalul acesteia a rostit un cuvânt de învățătură pornind de la un citat din Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 25: „Flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine”. Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre faptele milei creștine și despre răsplata acestora, la Dreapta Judecată.

Faptele de milostenie enumerate de Domnul Iisus Hristos au și intrat în catehismul nostru și se numesc «faptele milei creștine». Aici, în așezământul «Sfântul Nectarie», una dintre faptele milei creștine este pusă zi și noapte în aplicare: dragostea, mila, grija față de cei bolnavi. Tradiția creștină, întemeindu-se pe cuvântul Învățătorului, atunci când este vorba de asemenea fapte, le subliniază cu putere”, a arătat ÎPS Andrei, amintind, în context, poezia „Epitaf” a lui Ioan Alexandru, despre care a spus că se referă tot la sfârșitul veacurilor: Pentru că s-a uitat cu milă/ La un căluț snopit în bătăi/ Pentru că unei bătrâne ce se/ Aruncase în lac fugind din azil/ I-a întins un cuvânt de salvare/ Pentru că-n sanctuarul inimii sale/ L-a iertat pe cel mai aprig vrăjmaș/ Pentru toate acestea și mult mai mari/ Decât acestea pe care nimeni nu le-a știut/ Pentru că le făptuise la nevedere/ El n-a murit, ci numai doarme/ Până la înviere.

„Faptele milei creștine au consecințe, valențe veșnice. Iar aici, la Centrul «Sf. Nectarie», mii de oameni își găsesc alinarea. Misiunea pe care o fac aici părintele director Bogdan Chiorean, împreună cu angajații săi, merită subliniată și apreciată. Și, trebuie să ne aducem aminte cât suflet a pus aici Preasfințitul Vasile Someșanul și apoi toți cei care i-au urmat” – a spus ÎPS Andrei.

Directorul Centrului „Sf. Nectarie”, părintele dr. Bogdan Chiorean, a mulțumit ierarhilor pentru prezență și binecuvântare și, în semn prețuire și recunoștință, a dăruit mitropolitului Andrei și episcopului vicar Benedict Bistrițeanul câte un engolpion cu Sfântul Ierarh Nectarie.

„Vă mulțumim pentru faptul că aveți încredere în oamenii tineri. Eu aveam 27 de ani când m-ați numit aici. (…) La sfințirea centrului, i-ați dăruit Preasfințitului Vasile o icoană în care Sfântul Nectarie ține centrul în brațe. Ei bine, nu-i doar o reprezentare artistică, ci e o realitate, pentru că dacă ar fi să facem tare multe calcule, lucrurile ar ieși tot pe minus, dar iată că totuși Centrul «Sf. Nectarie» funcționează în continuare, fiind la ora actuală singurul spital privat din România cu servicii sută la sută gratuite, în toată complexitatea lor” – a spus părintele Bogdan Chiorean.

În semn de apreciere pentru toată munca depusă, de recunoștință pentru ceea ce s-a făcut la Centrul „Sf. Nectarie” și de încurajare pentru activitățile care vor urma, ÎPS părinte mitropolit Andrei i-a conferit părintelui Bogdan Chiorean Ordinul „Mihai Vodă”, iar pe părintele Lorand Emanuel Komives, secretar al Centrului „Sf. Nectarie” (și cel care a donat terenul pe care se va construi Centrul „Sf. Hristofor”) l-a ridicat la rangul de iconom, cu dreptul de a purta brâul roșu. De asemeni, a conferit distincții și diplome de aleasă cinstire mai multor angajați, ctitori și binefăcători ai centrului.

În continuare, în sala de evenimente, părintele Bogdan Chiorean a prezentat o retrospectivă a activității Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie”, precum și trei mari proiecte ce urmează deja a fi implementate – unul privind colectarea medicamentelor reziduale și două proiecte privind terapia durerii. Nu în ultimul rând, a amintit de proiectul de extindere a acestui așezământ, precum și de cel al ridicării Centrului de Îngrijiri Paliative Pediatrice. De asemeni, și-a exprimat bucuria continuării parteneriatului cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”.

Alocuțiuni și mesaje de felicitare au rostit, mai apoi, doamna Irina Munteanu, prefectul județului Cluj, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”, prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu și directorul Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, dr. Luminița Chirilă.

„Sunt, la evenimentul de astăzi, la celebrarea a 10 ani de la deschiderea Centrului de Îngrijiri Paliative «Sf Nectarie», în dublă calitate: de asistent social, care este profesia mea, și de prefect al județului Cluj, și cred că din această perspectivă îmi este cu atât mai ușor să înțeleg importanța și utilitatea unor servicii sociale precum cele pe care le oferă acest centru. Este o binecuvântare atât pentru pacienții aflați în suferință, cât și pentru familiile acestora. Este de o mare importanță faptul că Biserica întotdeauna a fost alături de cei aflați în nevoie, în vreme ce noi, autoritățile, poate nu reușim întotdeauna să asigurăm aceste necesități așa cum ne-am dori. Le doresc celor de la centru multă, multă sănătate, multă, multă putere de muncă. Au o misiune grea, dar sunt îngerii păzitori ai oamenilor care trec pe aici” – a spus prefectul județului Cluj, Irina Munteanu.

„Pentru Facultatea de Medicină a UMF «Iuliu Hațieganu», colaborarea cu așezământul «Sf Nectarie» este o mare oportunitate în ce privește dezvoltarea competențelor și atitudinilor compasionale ale studenților noștri, care sunt foarte plăcut impresionați și foarte activi în stagiul de paliație pe care îl fac aici. Am întâlnit un colectiv foarte dedicat, suntem cu toții profund mișcați de atitudinea față de pacient pe care o remarcăm la «Sf Nectarie» și credem că toți studenții care vin aici au foarte multe de învățat nu numai pe planul competențelor profesionale, ci și al atitudinilor, al empatiei și al compasiunii pe care trebuie să le dezvolte.

(…) Astăzi a fost un moment de mare emoție pentru mine și-i mulțumesc d-lui dr. Bogdan Chiorean pentru cuvintele frumoase pe care le-a spus vizavi de colaborarea noastră, pentru extraordinara atitudine pe care a avut-o vizavi de studenții noștri. Poate nu vă dați seama de cât a fost de important pentru ei să vadă cu adevărat omul aflat în suferință, să încerce să aline (…). Sunt onorată că sunt astăzi aici și sper să aniversăm cât de repede și deschiderea așezământului «Sf. Hristofor»” – a spus rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, prof. univ. dr. Anca Dana Buzoianu.

În mesajul său, directorul Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, dr. Luminița Chirilă, și-a exprimat aprecierea și admirația pentru echipa care asigură serviciile în acest centru:

„Sunt 10 ani de activitate a Centrului de Îngrijiri Paliative «Sf. Nectarie», de derulare a unui proiect de suflet al Preasfințitului părinte episcop vicar Vasile Someșanul. La acel moment, dacă dăm timpul înapoi, în discuțiile pe care le aveam cu domnia sa, vorbeam de un concept care era nou și timid pe piața serviciilor medicale în România, dar este, în acest moment, o piatră de temelie în practica medicală. Îmi vin în minte cuvintele părintelui Iustin Pârvu: «Credința este întâi de toate puterea de a iubi». Nu poți gândi și implementa un proiect atât de nobil fără să ai dragoste față de aproapele tău, să prezinți empatie față de suferința lui și să-ți concentrezi toate eforturile în a alina suferința pacienților, oferindu-le servicii integrate, asigurate de o echipă multidisciplinară, constituită din medici, psihologi, teologi, asistente și infirmiere. Cu toții știm că omul care are credință transformă suferința în acceptare, în speranță și în dorința de a lupta. Există studii în care se arată că omul cu credință și cu suport spiritual suportă mai ușor tratamentul specific, toate reacțiile adverse sunt mai ușor acceptate și trăite de pacient și, nu în ultimul rând, poate, are un traseu mai ușor al bolii. Aprecierile mele se îndreaptă în acest moment către echipa constituită din medici, asistenți, psihologi, sociologi, teologi, condusă cu distincția și cu determinarea părintelui Bogdan Chiorean, scopul principal fiind îmbunătățirea calității vieții, promovarea demnității umane, a confortului pacienților și a familiilor acestora, influențând în mod pozitiv cursul vieții” – a spus dr. Luminița Chirilă.

La finalul evenimentului, episcopul vicar Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt duhovnicesc și de apreciere a rolului și importanței Centrului „Sf. Nectarie”.

„Ziua de astăzi se desfășoară sub semnul a ceea ce noi numim euharistie, adică mulțumire și recunoștință, dar și prin ceea ce presupune termenul de liturghie, lucrare comună. Dacă lucrurile nu s-ar fi desfășurat așa pe parcursul timpului, n-am fi avut astăzi 10 ani. Nu știu dacă suntem bătrâni sau suntem tineri, dar 10 ani pentru această instituție, pentru acest așezământ înseamnă foarte mult. Și dacă e vorba de mulțumire și recunoștință, sigur că trebuie aduse mai întâi lui Dumnezeu, cel care le face pe toate bine și cel care ne dă încredere, ne face să fim încrezători în ceea ce putem face, și la sfârșit, împreună cu noi zice: «toate sunt bune, foarte», ca să ne bucurăm noi; nu atât ca să se bucure El, cât să ne bucurăm noi, ca și cum ar fi lucrul nostru, dar de fapt e lucrul lui Dumnezeu. Și zic, în continuare: recunoștință Preasfințitului Vasile, dânsul este omul vizionar, dar omul dragostei, mai înainte de orice, căci mie mi se pare că dragostea este cea care creează viziune, dragostea este cea care naște proiecte și dragostea este cea care îi adună pe oameni la această liturghie, sau lucrare comună” – a spus Preasfințitul părinte Benedict Bistrițeanul.

***

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, inițiat în anul 2009, de vrednicul de pomenire episcop Vasile Someșanul, cu binecuvântarea mitropolitului Bartolomeu Anania, este un proiect medico-social al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului.

În cei 10 ani de funcționare, Centrul „Sf. Nectarie” a asistat, gratuit, 6012 pacienți provenind din 37 de județe ale țării. Durata medie de spitalizare a fost de 18,52 zile, iar rata de utilizare a paturilor a trecut de 90%. În total – spunea părintele Bogdan Chiorean – au fost oferite 110.248 de zile de îngrijire, „ceea ce ar însemna peste 300 de ani de slujire a bolnavului”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut