Centenar Toma Arnăuțoiu (1921-1959): Eveniment educativ-cultural, la Cluj-Napoca

Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu împreună cu Fundația Culturală Memoria și Muzeul Ororilor Comunismului în România își propun să îl readucă în atenția publicului pe Toma Arnăuțoiu (1921-1959), liderului Grupului de rezistență anticomunistă de la Nucșoara (jud. Argeș), cu ocazia centenarului nașterii sale.

Proiectul (demarat în 2021) are un caracter educațional și se adresează tuturor celor interesați de istoria recentă/ istoria comunismului în România, indiferent de vârstă.

Seria de evenimente care se vor desfășura, în perioada 9-16 mai, la Pitești, Drobeta-Turnu Severin, Timișoara, Oradea, Cluj-Napoca, Făgăraș, Brașov și București, cuprind: un spectacol de proză și poezie din literatură de detenție, și muzică – Cântecul Memoriei (Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu – vioară și Cristina Chirvasie – recitator) – 30 min; filmul „Toma Arnăuțoiu, aripa din stâncă” (r. Cristina Chirvasie, 2021) – 35 min; discuții.

La Cluj-Napoca, evenimentul va avea loc în 13 mai, ora 13:00, la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” (str. Clinicilor nr. 2, Sala „Ioan Mușlea”). Intrarea liberă.

Parteneri locali: Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Facultatea de Istorie și Filosofie, Institutul de Istorie Orală.

***

Toma Arnăuțoiu a fost ofițer de cavalerie și a luptat în cel de al Doilea Război Mondial pe frontul de vest (1944-1945), fiind grav rănit în luptele din Ungaria. Revenit în activitate, a făcut parte din Regimentul de Gardă Călare al Palatului Regal. Deși decorat pentru faptele sale pe front, după instaurarea regimului comunist, în 1947, pe criterii politice, a fost trecut în rezervă. Între 1949-1958 a fost liderul Grupului de rezistență de la Nucșoara, care a acționat în sudul Munților Făgăraș. A fost arestat de Securitate, împreună cu ultimii supraviețuitori ai grupului, condamnat la moarte și executat, împreună cu fratele său, Petre, și alți 14 condamnați, la 18 iulie 1959, în închisoarea Jilava.

Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu, violonistă, este fiica locotenentului Toma Arnăuțoiu  și a Mariei Plop, singura femeie din acest grup care a rezistat în munți peste 9 ani.

A studiat vioara la Conservatorul din București, devenind conferențiar universitar doctor al acestei universități. A fost violonistă în Orchestra Filarmonicii George Enescu din București. A susținut concerte și recitaluri în România, Italia, Germania și Anglia.

Preocupată de istoria recentă a României, din anul 2002 este cercetător acreditat la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). A susținut conferințe pe temele cercetărilor sale în țară și străinătate și comunicări la simpozioane internaționale de istorie recentă.

Este autoarea mai multor volume printre care: „Toma Arnăuțoiu – Grupul de la Nucșoara (documente ale anchetei, procesului, detenției)”; „Muzicieni români – biografii ascunse în arhive”; „Sergiu Celibidache privit prin cortina de fier”; „Rezistența anticomunistă de la Nucșoara – Portrete de familii. Constantin Silvestri – biografie necunoscută”. De asemeni, este creatoarea site-urilor: www.tomaarnautoiu.ro, www.eroinenucșoara.ro și  www.muzicieni-in-arhive.ro.

Cristina Chirvasie, regizor și producător de filme documentare, scenarist și scriitor. Este cea care, în 2016, a inițiat proiectul cultural și educațional „Revoluția Modelelor” (www.revolutiamodelelor.ro), în cadrul căruia coordonează o colecție, editată de Editura Fundației Culturale Memoria, ce conține transcrierea integrală a interviurilor realizate cu ocazia filmărilor din proiect. „Antidot la zadar” și „Omul-aripă” sunt titlurile volumelor apărute până în prezent.

A fost realizator al Societății Române de Televiziune, director de programe al Televiziunii Senso TV, director de film al Televiziunii PAX TV și colaborator al Societății Române de Radiodifuziune, Centrului de Studii în Istorie Contemporană, al Asociației pentru educație Teofor și al Casei de producție Vertical Film. Este membru al Uniunii Teatrale din România (UNITER).

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut