Celebrul Quasimodo, în paradigmă contemporană

Cunoscutul personaj hugolian Quasimodo (Cocoșatul din „Notre-Dame de Paris”) a fost pretextul unei re-lecturi a propriului univers interior, un exercițiu de curaj uman și literar deopotrivă la care ne invită Alex Szöllö, tânăr romancier din Timișoara, autorul volumului „Quasimodo” (ed. Lebăda neagră), adus în atenția publicului cu prilejul lansării din cadrul celei de-a doua ediții a festivalului ROCADA ARTELOR, ce a avut loc miercuri, 31 mai, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.

Într-un dialog autentic despre deplina umanitate a persoanelor cu dizabilități, despre poeticul ființării, cu Doru Arăzan jr., dialog moderat de Remus Octavian Câmpean, președintele Asociației Culturale ROCADE, Alex Szöllö, un tânăr cu dizabilități, a împărtășit celor prezenți convingerile sale spirituale, experiența scrierii acestui roman și a eseurilor ce urmează să vadă lumina tiparului.

Evenimentul editorial a fost completat de un moment artistic susținut de Beck Samuelsson, un performance inedit, inspirat de cartea lui Alex Szöllö, integrând în mod plăcut surprinzător sonorități, recitări, linii melodice vibrante, în cadrul generos oferit de sălile de onoare ale muzeului clujean, unde putem regăsi pictura semnată Horea Paștina.

„Am vrut să arăt că persoanele cu dizabilități nu sunt mai presus, mai prejos de nimeni, sunt oameni deplini și pledez pentru umanitatea lor deplină, cu toată energia creativă pe care o am. A fost o mare provocare, din momentul în care am început să scriu primul cuvânt al acestei cărți și până când am pus ultima literă din cuvântul sfârșit. A fost o provocare pe care am simțit că trebuie neapărat să mi-o asum, pentru că aspir la idealul de a fi o voce cât mai profundă, sinceră, prietenoasă și lucidă a celor vizibil diferiți, cum îmi place mie să spun”, a mărturisit Alex Szöllö.

Iulia GHIDIU

Foto: Camelia Hodiș

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut