Cele trei „grații” din parcul gherlean au revenit la locul lor

Acum 12 ani în municipiul Gherla a avut loc o infracțiune de senzație.  Așa-ziși amatori de „frumos”, într-o noapte au furat și au distrus o lucrare de artă din mijlocul parcului, o infracțiune care la acea vreme a creat mare vâlvă în orașul de pe Someș. Hoții nici până astăzi nu au fost găsiți, dar după 12 ani de absență, cele trei grații au revenit la locul loc, în  mijlocul parcului mare.

Ansamblul „Fântâna inocentelor”, realizat de cunoscutul sculptor clujean Szervátiusz Tibor, a revenit la forma inițială, așa cum a fost în 1967, la inaugurare. Este vorba despre restaurarea completă a lucrării, după ce aceasta a fost vandalizată, pe 15 aprilie 2010, de persoane necunoscute. În cursul acelei nopți, grațiile din cupru au fost ciopârțite brutal. Cercetările au dus la malul Someșului, unde au fost găsite aruncate în apă. Din păcate, autorii nu au fost identificați nici până în ziua de astăzi.

De-a lungul timpului s-au făcut mai multe demersuri pentru restaurarea ansamblului. În 2021 s-a luat decizia de a se face pași concreți în acest sens.  SC ADP SA Gherla a preluat sarcina, iar zilele trecute, spre surpriza plăcută a gherlenilor, cele trei grații au revenit în parc. De asemenea, a fost pornită și instalația arteziană, iar pe timp de noapte va funcționa și un sistem luminos. Primarul Ovidiu Drăgan spune că se are în vedere amplasarea unor bănci în apropierea fântânii, un simbol pentru parcul din Gherla, dar și pentru oraș, ansamblul „Fântâna inocentelor” atrăgând an de an mulți vizitatori din țară, dar și de peste hotare.

Iată că se face dreptate la  Gherla în privința furtului de lucrare de artă. Edilii, după 12 ani au găsit soluția repunerii la loc a sculpturii realizată de un maestru clujean de renume mondial.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut