Cea mai nouă școală care va da Bună Ziua la Cluj-Napoca

O nouă școală modernă va fi construită în cartierul clujean Bună Ziua iar în zona Dâmbul Rotund va fi ridicată o creșă la standarde europene. Consilierii locali clujeni, reuniți luni 25 martie, în ședință extraordinară, au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei școli cu clase primare și gimnaziale în cartierul Buna Ziua.

Conform proiectului de hotărâre, școala ar urma să fie construită pe un teren de 16.640 mp situat pe strada Augustin Buzura. Clădirea va avea o suprafață utilă de 8.000 de mp iar investiția este estimată la 129,113 milioane de lei. Durata realizării acestei investiții este de 24 de luni din care 18 luni este perioada de proiectare. Din datele prezentate în proiectul de hotărâre, unitatea de învățământ preuniversitar va avea 27 de săli de clasă, 4 laboratoare, 2 săli profesorale, sală de lectură pentru 110 elevi, ateliere și sală de sport, parcare subterană, adăpost de apărare civilă, bibliotecă, zonă administrativă, cabinet stomatologic, psihologic, cabinet medical și sală de tratament. De asemenea, școala va avea o sală de mese pentru 120 de elevi, o parcare cu 30 de locuri și spațiu pentru parcarea a 60 de biciclete. Pe acoperișul clădirii sunt prevăzute 200 de panouri fotovoltaice cu o putere de 90 de kw. Se estimează o capacitate pentru 533 de elevi și 67 de angajați.

Totodată, municipalitatea clujeană a început demersurile pentru a construi o nouă creșă în cartierul clujean Dâmbu Rotund. Potrivit datelor transmise de primărie, unitatea antepreșcolară va fi construită pe strada Lombului și va fi dotată cu instalații de ultimă generație. Investiția ar urma să fie realizată în 36 de luni valoarea fiind de 35 de milioane de lei.

Creșa va avea 2550 de mp și un regim de înălțime D+P. Conform estimărilor, investiția se ridică la 35 de milioane de lei iar municipalitatea dorește ca o parte din investiție să fie acoperită cu fonduri UE prin apelul „Infrastructura educațională la nivelul educației timpurii.

Administrația locală a gândit această investiție pentru a îmbunătăți echilibrul social al familiei prin susținerea acesteia în vederea creșterii copilului, în vederea stimulării natalității și prevenirii abandonului.

„Cartierul Dâmbul Rotund se află într-o continuă dezvoltare și nu beneficiază de infrastructură educațională și sportivă suficientă. Aceasta generează o serie de disfuncționalități în ceea ce privește traficul generat de deplasarea către unități de învățământ”, se arată în documentația tehnico-economică și indicatorii tehnico economici ai acestui obiectiv ce au fost aprobați în ședința de Consiliu local din 25 martie.

142 de noi săli de clasă şi laboratoare înființate la Cluj-Napoca în ultimii zece ani

În ultima perioadă, municipalitatea clujeană a făcut investiții considerabile pentru modernizarea și extinderea infrastructurii școlare și preșcolare.

Viceprimarul Dan Tarcea a declarat că anul trecut, la Colegiul Ortodox, municipalitatea clujeană a finalizat o investiție de 25,3 milioane de lei ce a vizat modernizarea corpului existent și supraetajarea clădirii. De asemenea, s-a construit și o sală de sport modernă, iar laboratoarele au fost dotate cu echipamente IT. Prin această investiție a crescut capacitatea de la 276 de elevi la 400 de elevi.

 

Tot anul trecut s-a finalizat investiția de 30,2 milioane de lei ce a vizat construirea unui corp nou de clădire la Școala Nicolae Iorga. În noua clădire va funcționa 16 săli de clasă și 3 laboratoare, crescând capacitatea școlii cu 460 de elevi. Pe lângă aceste amenajări s-a construit și o sală de sport modernă iar laboratoarele au fost dotate cu echipamente IT.

Aici este o investiție de 30,2 milioane lei, investiții mari în sistemul de învățământ. „În total, avem peste 13,2 milioane euro investiți în aceste trei școli, și practic, avem un număr suplimentar de elevi de 974, practic putem spune că am dublat capacitatea la aceste trei școli”, a declarat viceprimarul Dan Tarcea.

 

O altă unitate de învățământ modernizată a fost Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu”. Aici a fost construit un corp de clădire cu 15 săli de clasă, spații de birouri pentru cadre didactice, o bibliotecă dotată cu sală de lectură, o sală multifuncțională, grupuri sanitare și spații de depozitare.

Valoarea investiției a fost de 7.145.607 lei (fără TVA).

În total, investițiile făcute în cele trei unități de învățământ s-au ridicat la 13,2 milioane euro, creându-se astfel 974 de noi locuri pentru elevi. În perioada următoare, municipalitatea va investi în modernizarea altor 32 de școli în cadrul unor proiecte derulate prin PNRR.

În 2022 a fost finalizată investiția de modernizare și extindere a Liceului „Onisifor Ghibu”.

Practic a fost construită o clădire nouă, la standarde europene, cu 33 de clase, 9 laboratoare iar sala de sport a fost modernă. Investiție s-a ridicat la 6 milioane de euro, fondurile fiind atrase de la UE.

 

În ultimii zece ani, investițiile făcute în învățământ au permis înființarea a 142 de noi săli de clasă şi laboratoare (plus zeci de spaţii complet modernizate și reabilitate termic). Totodată, prin aceste proiecte a crescut capacitatea cu peste 2.500 de elevi de elevi.

În total au fost construite 8 corpuri de clădire noi, 7 corpuri au fost supraetajate şi modernizate, iar 5 corpuri modernizate. S-au mai construit 4 săli noi de sport, iar 4 săli de sport au fost extinse şi modernizate. Valoarea tuturor proiectelor în infrastructura de învățământ a fost de 42,3 milioane de euro. Investițiile ar însemna echivalentul a peste 6 școli, fiecare cu peste 400 de elevi”, a explicat Dan Tarcea.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut