Cea mai mare lecție din lume

● Eveniment UNICEF, de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului ●

În contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, sărbătorită în toată lumea la 20 noiembrie, UNICEF în România invită cadrele didactice și elevii să se alăture inițiativei globale „Cea mai mare lecție din lume” (World Largest Lesson). Până în 22 noiembrie, cu ajutorul materialelor oferite de UNICEF,  învățătorii și profesorii vor ține o oră de educație despre acțiunile care se pot întreprinde împotriva schimbărilor climatice.

„Schimbările climatice reprezintă o temă de mare interes pentru copii și tineri, care și-au manifestat de nenumărate ori îngrijorarea cu privire la viitorul planetei și al generațiilor din care ei fac parte. Tematica protecției mediului din acest an răspunde cererii globale din partea cadrelor didactice de a avea materiale de predare adaptate pentru acest subiect, dar și ca urmare a interesului crescând al autorităților de a include în programa școlară educația pentru dezvoltare durabilă” – informează UNICEF în România.

Elevii care vor lua parte la „cea mai mare lecție din lume” vor discuta despre un subiect de mediu actual și important. „În contextul pandemiei COVID-19 creșterea cantităților de echipamente de protecție personală (măști, mănuși etc.) folosite la nivel global a generat o sursă suplimentară de poluare. Și în România, măștile și mănușile aruncate în mod necorespunzător pot deveni o problemă de sănătate și de mediu, deopotrivă. Copiii vor afla cum să se debaraseze responsabil de aceste materiale, în siguranță atât pentru oameni, cât și pentru natură. De asemenea, vor fi îndrumați să vină cu idei de acțiuni colective pentru ca în localitățile lor să nu mai existe astfel de obiecte aruncate la întâmplare. Pe baza planului de lecție care îi va ghida, pas cu pas, cadrele didactice și elevii vor identifica moduri prin care să-și informeze comunitatea despre riscurile debarasării incorecte de materialele de protecție personală și prin care să încurajeze comportamentul responsabil în acest sens” – precizează sursa citată.

Materialele didactice pentru lecție sunt disponibile pe platforma qie.ro. Accesând linkul www.qie.ro/drepturilecopilului/ cadrele didactice se pot înregistra și descărca materialele de suport, iar apoi, după încheierea lecției, sunt rugate să încarce fotografii și alte materiale rezultate. După această etapă, certificatul de participare va fi eliberat în format electronic.

Resursele pentru cea mai mare lecție din lume vor putea fi folosite de pedagogi și pe viitor, ca materiale didactice pentru programe de educație continuă având ca obiect protecția mediului.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut