Cea mai dragă amintire a principelui Nicolae e plimbarea sa cu bunicul Mihai în jeep-ul generalului Patton

Alteța Sa Principele Nicolae le-a dezvăluit elevilor Colegiului Național George Coșbuc că cea mai tandră amintire pe care o are cu bunicul său, Regele Mihai, este din anul 2014, când s-au plimbat împreună cu jeep-ul pe care l-a folosit în război generalul Patton.

Amintirea mea favorită cu Regele Mihai, mă rog, în afară de cea din 1992 când el a fost lăsat să vină în țară pentru doar 72 de ore, este din vara lui 2014 când l-am vizitat în Elveția. Aveam, o tradiție, de fiecare dată eu mergeam în atelier. Atunci am stat poate o oră, bunicul era de fiecare dată bucuros să aibă cu cine sta de vorbă. Poate știți că el a fost fascinat de mașini, de avioane, de mecanică. În principal avea o pasiune să reconstituie și să refacă Jeep-uri din al doilea război mondial.”

În acea zi, bunicul lui Nicolae avea în lucru jeep-ul pe care l-a folosit în război celebrul general Patton, vizibil în multe filme documentare. Regele a făcut un gest destul de rar și i-a propus nepotului să conducă mașina.

Am început să transpir, tremuram de emoții n-am putut să cred pentru că am avut acest vis de mic și știam cât de rar se întâmpla ca bunicul să permită asta… Faptul că am făcut această plimbare, deși nu am stat prea mult de vorbă, faptul că m-a lăsat la volan deși făcea foarte rar asta, a fost un semn de încredere că m-a lăsat să conduc și am povestit asta prietenilor mei multă vreme”, a încheiat principele o istorisire cu oarecare tâlc în jocurile de putere din familia regală românească.

Principele Nicolae, băiatul unuia dintre fetele regelui Mihai, a fost considerat o perioadă pretendent la tronul regal, însă el a fost decăzut din drepturile succesorale de mătușa sa Margareta, Principesa României, Custodele Coroanei române.

În vizita sa la colegiul clujean, principele a donat 10 exemplare ale cărții „Istoria Monarhiei în România”, semnată de Nicolae Diță, Doru Dumitrescu și Mihai Manea. Emoționat în prezența oaspetelui, directorul colegiului, Horațiu Popa Bota, i-a mulțumit principelui pentru dar. ”Prezența dumneavoastră este o onoare pentru școala noastră, școală care în anul 1919 s-a numit Liceul de fete ”Regina Maria”. Vă așteptăm de câte ori timpul vă permite cu drag la Colegiul Național George Coșbuc și în special vă invităm în ziua de 9 mai la aniversarea celor 105 ani ai noștri de existență”, a spus directorul clujean. (C.C.)

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut