Cea mai bună atletă română a anului 2022

Bianca Florentina Ghelber, campioană europeană la aruncarea ciocanului, a fost desemnată cea mai bună atletă a anului 2022 de către Federaţia Română de Atletism, care va premia cei mai buni sportivi şi antrenori ai săi într-o festivitate prevăzută vineri 16 decembrie la sediul FRA (ora 12:30), conform unui anunţ postat pe reţelele de socializare.

La Campionatele Europene de la Munchen, Bianca Ghelber (SCM Bacău-CSA Steaua Bucureşti, antrenor Mihaela Melinte) a cucerit medalia de aur la aruncarea ciocanului, după o pauză de 20 de ani. La Campionatele Mondiale din iulie, de la Eugene (Oregon/SUA), Bianca a fost a şasea, la fel ca la ultima ediţie a Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ionela Târlea (400 m garduri) a cucerit în 2002, ultima medalie de aur a României la Europenele de seniori până la performanţa reuşită de Ghelber.

Premiul pentru cel mai bun atlet al anului 2022 a revenit lui Alin Firfirică (CSA Steaua Bucureşti-CSM Oneşti, antrenor Teodor Agachi), clasat pe locul şapte în proba de aruncarea discului atât la Mondialele de la Eugene, cât şi la Europenele de la Munchen.

La tineret (U23), cel mai bun sportiv a fost ales Mihai Sorin Dringo (CSU – CSM Oradea, antrenor Robert-Ştefan Olah), care în proba de 400 m a ocupat un loc cinci la Campionatele Europene Under-23, a câştigat aurul la Campionatele Balcanice de seniori şi a stabilit noi recorduri naţionale la tineret şi seniori (45sec38/100) în aer liber, record naţional de sală la U23 (46sec79/100) şi record de sală la seniori la 4×400 m (3min10sec36/100).

Mihai Motorca (CS Gloria Arad, antrenor Constantin Miclea) a fost desemnat cel mai bun junior (U18) din 2022, an în care a cucerit medalia de bronz în proba de aruncarea discului la Europenele de juniori, medalia de aur la Festivalul Olimpic al Tineretului European şi la Campionatele Balcanice U18.

La alergare montană au fost nominalizate două atlete. Denisa Dragomir (FC Argeş Piteşti, antrenor Valentin Coroja) este dublă campioană a lumii la CM de Skyrunning şi la Mondialele de alergare montană din Thailanda, iar Mădălina Florea (CSM Sighişoara, antrenor Ioan Avram) a devenit în acest an vicecampioană europeană la alergare montană şi medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale de alergare montană uphill.

Cel mai bun antrenori al anului 2022 la Federaţia Română de Atletism a fost aleasă Mihaela Melinte, urmată de Teodor Agachi, Robert Olah, Constantin Miclea, Valentin Coroja, Ioan Avram.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut