Ce susținere are, de la Cluj, premierul propus de PNL

Nicolae Ciucă a fost desemnat joi de preşedintele Klaus Iohannis candidat la funcţia de prim-ministru. Ciucă a fost propunerea PNL pentru această funcţie, la consultările cu şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că această criză politică a durat prea mult şi este nevoie „acum” de un guvern cu puteri depline. Unii politicieni clujeni nu agreează, însă, această variantă. În timp ce reprezentanții UDMR respectă desemnarea PNL, cei ai USR, PSD sau AUR fie nu o susțin, fie – spun ei – nu au luat încă o decizie.

Susținem propunerea PNL, chiar dacă în istoria europeană nu a mai fost un ofițer în postura de premier. Respectăm decizia colegilor liberali”, a declarat senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila.

„USR PLUS continuă să susțină refacerea coaliției de dreapta alături de PNL și UDMR. În aceste condiții, nu putem înțelege de ce este nevoie ca România să fie condusă de un guvern minoritar. Singura explicație ar putea fi legată doar de dorință PNL de a conduce țara cu sprijinul PSD. În opinia mea, USR PLUS încurcă jocurile politice ale fostului premier Cîțu, jocuri pe care, probabil, speră să le facă prin interpuși de acum înainte‘, a spus deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

Deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu, menționează o înțelegere între PNL și PSD. „Propunerea domnului Nicolae Ciucă la funcția de prim ministru este o dovadă că atât președintele Iohannis cât și PNL au înțeles că Florin Cîțu nu mai este o opțiune pentru conducerea guvernului. Înainte de a spune dacă susținem sau nu propunerea de prim ministru așteptăm invitația la consultări și funcție de ceea ce ni se va prezenta acolo, ne vom poziționa.

In continuare suntem pentru susținerea coaliției de dreapta PNL – USR PLUS – UDMR și sperăm să o refacem cat mai repede. Văd totuși și anunțurile pe surse cum că PNL și PSD s-au înțeles pentru a merge împreună. Dacă asta doresc este dreptul dânșilor, dar nu pot să nu mă întreb de ce nu au oficializat acest mariaj încă de mai bine de o lună de zile și au dus criza acesta atât de departe cu costuri enorme pentru cetățeni. Descopăr cu mâhnire că politicienii vechi au alte obiective pe agendă, cu siguranță nu interesele cetățenilor și siguranță lor”, a afirmat deputatul USR Viorel Băltărețu.

Mai vehemenți sunt cei de la AUR.

„Propunerea generalului Nicolae Ciucă pentru funcția de prim-ministru continua orientării președintelui și a vechilor partide parlamentare către o înțelegere de culise și o dictatură. Generalul Ciucă este cunoscut ca un fidel al președintelui. Împreună cu o susținere din partea PSD, un eventual guvern condus aparent de dânsul, va susține politica de încălcare a drepturilor și libertăților fundamentale.

Aceste măsuri vor fi aparent justificate în actuala criză medicală. Criză medicală care a fost generată de pierderea încrederii oamenilor în sistemul medical prin impunerea vaccinării. În plus, actuala variantă Delta a virusului SARS-CoV-2, e foarte posibil a fi generată tocmai de încălcarea unui principiu epidemiologic, care ne spune că vaccinarea nu trebuie făcută pe timp de pandemie, deoarece favorizează apariția unor tupini mai agresive și mai rezistente la medicație.

Printr-o înțelegere de culise între vechile partide parlamentare, acestă politică agresivă, fals justificată, va fi continuată”, a declarat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, spune, în schimb, că în acest moment nu există o decizie finală, în partid, privind susținerea Guvernului Ciucă.

„Repet, un guvern minoritar nu este o soluție pe termen mediu și lung, România are nevoie acum de decizii concrete pentru a ieși din această criză generată tot de cei care vor sa formeze și actualul guvern. Prin urmare orice guvern va fi instalat, el trebuie să asigure tranziția peste perioada de iarnă, peste perioada de criză, până la declanșărea procesului alegerilor anticipate.

Este nevoie de un dialog politic cât mai larg, in Parlament nu doar între PSD și premierul desemnat, ci între toți liderii politici. PSD este deschis să discute și să aibă un dialog cu Ciucă, dacă acesta va dori să facă acest lucru”, a spus Alexandru Cordoș.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut