Ce se face în 2022, pentru ca în Cluj să se respire aer curat

România continuă să rămână în fruntea topului european şi mondial al poluării atmosferice, pentru anul viitor fiind prevăzută instalarea de noi echipamente de monitorizare a calității aerului.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a demarat modernizarea şi extinderea Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), astfel că 14 staţii noi de măsurare a calităţii aerului au fost puse în funcţiune sau instalate în 6 judeţe, în primul semestru al acestui an. Datele ministerului de resort relevă faptul că, din totalul celor 14 staţii noi, 7 sunt deja în funcţiune (în judeţele Argeş, Bihor, Braşov, Covasna, Harghita, Olt şi Prahova), 4 sunt instalate şi urmează să fie puse în funcţiune (în Bucureşti şi în judeţul Constanţa), iar 3 se află în curs de instalare (în judeţele Bacău şi Cluj). Acestea vor fi dotate cu 38 de echipamente pentru determinarea poluanţilor.

În primele 6 luni din 2021, au fost încheiate și contracte pentru achiziţia a 30 analizoare şi 4 auto-laboratoare sau unităţi mobile dotate cu echipamente pentru măsurarea mai multor poluanţi. Cele 30 analizoare sunt amplasate în Bucureşti, Ilfov, Cluj, Iaşi şi Braşov, în timp ce 4 auto-laboratoare / unităţi mobile de monitorizare a concentraţiilor de poluanţi vor fi conectate la reţelele locale de monitorizare a calităţii aerului înconjurător, în Bucureşti, Bacău, Braşov şi Iaşi.

În acest moment, ţara noastră este în procedură de infringement pentru calitatea proastă a aerului, cu depăşiri ale valorilor medii stabilite la nivelul Uniunii Europene. În prezent, în România, calitatea aerului este monitorizată cu 148 de staţii de măsurare, ce furnizează în timp real informaţii pe această temă Comisiei Europene. În decembrie 2021, Comisia Europeană anunţa că a decis să trimită România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din două motive: nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale şi neîndeplinirea obligaţiei de a adopta un program de control al poluării atmosferice.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut