Ce oferte mincinoase ne mai intră pe e-mail

Încă din 2015, mass-media a semnalat înşelătoria comercială cu un aşa-zis aparat care ar reduce cu 50% consumul casnic de energie electrică. După şapte ani de publicitate scandaloasă, abuzivă, dovedită ca atare, suntem din nou, în februarie 2020, asaltaţi de aceeaşi ofertă mincinoasă a aparatului „Power Factor Saver”.

Escrocheria continuă, prin urmare. Este inexplicabil că în şapte ani nu s-a reuşit stoparea acestui sistem ilegal de comerţ, cu produse care nu se pot cumpăra din magazine, fiind livrate numai pe bază de comandă, la domiciliu, prin curier. Datele de contact publicate pe net sunt o fantezie pentru creduli.

Paradoxul maxim: oferta ne intră pe e-mail ca fiind trimisă de ENEL (!!!) furnizor de curent electric. ENEL a infirmat, pentru cotidianul „Făclia”, implicarea sa în „difuzarea acestui anunţ care falsifică realitatea”.

Ne întâmpină figura zâmbitoare a unui tânăr, Mihai Alexandrescu, prezentat ca fiind electrician. Tânărul nu ezită să ne amintească intervenţiile sale infracţionale în traseul profesional: ”Sunt de profesie lăcătuş electrician, cu peste 20 de ani experienţă în domeniu, iar recent am susţinut examenul de electrician autorizat. Întotdeauna am fost deranjat de tarifele crescânde la energia electrică. Însă niciodată nu am crezut că acestea sunt umflate în mod artificial. Mereu încercam să inventez câte ceva pentru a “fenta” contorul electric: fie montam o agrafă, fie fixam un magnet sau derulam înapoi cifrele contorului electric” (!!!).

„Power Factor Saver” ar reduce „legal şi eficient” costul energiei electrice, în condiţiile în care „factura a devenit o problemă pentru majoritatea românilor”. În realitate, aparatul afişează, ca orice contor electric obişnuit, consumul de waţi; are patru butoane inutile, care nu acţionează nimic şi două becuri de 35 de waţi, care se alimentează de la reţea. NU scade consumul, dimpotrivă îl măreşte.

Aparatul a fost reclamat de nenumărate ori la Protecţia Consumatorului de „beneficiari” înşelaţi inclusiv de anunţul unei reduceri de preţ, de la 238 de lei la 119 lei! „Este o mare păcăleală, de aceea nu-şi fac publică adresa.” „O să vină Poliţia peste voi”, spun cumpărătorii păcăliţi.

Ofertantul fără adresă ne spune că „Power Factor Saver” ar ajuta consumatorii să achite factura la energie electrică, lunar, cu 30-50% mai puțin, în funcție de tipul de dispozitive electrice pe care le folosesc. Altfel spus, dispozitivul ar fi atât de inteligent încât ar calcula o reducere cu 50%  la aer condiționat, mașină de spălat rufe, computer, uscător de păr; cu 40% la frigider, boiler electric; cu 35%  la fierbător electric de apă, filtru de cafea, lămpi, prăjitor de pâine şi cu 30% la bormașină, ferăstrău circular şi fierăstrău de traforaj”.

Ne mai spune ofertantul că „electricitatea pe care o folosim acasă nu este foarte stabilă, există multe fluctuații, scăderi și creșteri, și supratensiuni (creștere bruscă a curentului) Acest curent instabil (cu creșteri și scăderi) nu poate fi folosit de către aparatele electrocasnice. În plus, curentul fluctuant irosește curentul electric din circuit prin convertirea energiei electrice în energie termică. Energia termică este irosită în atmosferă, și în același timp ea dăunează aparatelor electrocasnice și circuitului electric”.

Cum ar funcţiona „Power Factor Saver”? Suprarealistic: „Cu un sistem de condensatoare care eliberează energia lin, fără creșterile bruște obișnuite. Sistemul înlătură de asemenea carbonul din circuit, ceea ce susține o eliberare lină a energiei electrice. Asta înseamnă că se produc mai puține creșteri bruște. Poate fi folosită o cantitate mai mică de energie din circuit pentru a alimenta aparatura electrocasnică decât înainte. Power Factor Saver se conectează la o priză obișnuită”. Dispozitivul ar fi foarte cunoscut în Statele Unite. Chiar aşa?

Şi ni se mai spune că „Power Factor Saver stabilizează eficient şi într-un mod ecologic tensiunea”. Pentru „credibilitate” sunt afişate, cu litere de-o şchioapă, câteva certificate internaționale în limbi străine. Reţinem şi înfăţişarea celor neconvinşi, pe bună dreptate:

„Ştie cineva, cine este producătorul acestui dispozitiv?”

Carmen FĂRCAŞIU

Articole din aceeasi categorie