Ce ne așteaptă: Șcade șomajul, dar cresc prețurile

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere, la 2,9%, estimarea de creştere a economiei româneşti pentru acest an, de la 4,3% cât previziona anterior.

Potrivit Comisiei, conflictul Rusia – Ucraina a determinat o înrăutăţire a indicatorilor comerciali în contextul dependenţei ridicate de gazul rusesc. Pe de altă parte, apariţia unui nou val pandemic în China va accentua blocajele în lanţurile de aprovizionare, afectând în principal industria auto.

Creşterea economică se bazează pe un aport favorabil al investițiilor şi al consumului privat, deşi dinamicile sunt atenuate faţă de prognoza anterioară, în timp ce exportul net este estimat a-şi diminua contribuţia negativă. Astfel, consumul final este aşteptat să se majoreze cu 2,7% în acest an (față de 3,6% în prognoza anterioară), pe fondul unui avans de 3,1% al consumului privat (3,8% anterior) şi de 1,3% al celui guvernamental (2,7% anterior). Investiţiile vor avea o creştere de 4,8% în acest an (faţă de 9,1%anterior), în timp ce exporturile vor creşte cu 4,4% (5,1% în prognoza anterioară), iar importurile cu 5,1% (5,9% anterior).
Comisia prognozează un deficit de cont curent de 6,9% din PIB, pe fondul unui deficit comercial în creştere, amplificat şi de majorările de preţuri. De asemenea se estimează o creştere a preţurilor față de prognozele anterioare, respectiv 9,7% faţă de 9,5% pentru sfârşitul anului, şi 10,1% faţă de 9,9% ca medie anuală.
Pentru anul în curs, câştigul salarial mediu brut este estimat să crească cu 9,7%, până la un nivel de 6.120 lei. Numărul de salariaţi va consemna un avans de 1,6%, iar rata şomajului va continua să scadă în anul curent, ajungând la 5,4%.
Să remarcăm că proiectul de buget pentru acest an a fost configurat pe o creştere economică de 4,6%, iar prognoză indică o creștere de numai 2,9%.

Comisia precizează că aceste estimări sunt în linie cu previziunile instituţiilor financiare internaţionale, care au revizuit în scădere semnificativă ţintele de creştere ale economiei româneşti în acest an. Astfel, FMI estima, recent un avans de 2,2% pentru 2022, de la 4,8% cât indica în toamnă, în timp ce Banca Mondială a indicat o creştere chiar mai modestă pentru PIB-ul României, de numai 1,9%.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut