Ce informații trebuie să furnizeze consumatorilor unitățile de alimentație publică

Un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor stabilește modalitățile de a informa consumatorii privind produsele finite sau mâncărurile preparate oferite spre comercializare de unitățile de alimentație publică, pentru consumul pe loc sau la domiciliu.

Ordinul definește fiecare termen din acest domeniu, și specifică faptul că devine obligatorie indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20 g. în produsul finit sau al mâncării furnizate de unitățile de alimentație publică.

Conform aceluiași act, trebuie afișate informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați, astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii. Privind ultimele două categorii de informații, acestea trebuie să respecte prevederile europene, iar cele privind declarația nutrițională trebuie să în vigoare și să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
Informațiile reglementate de acest ordin trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, pe un panou sau pe lista meniu, lângă produs.

Dacă preparatele sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.

În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile trebuie să figureaze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut