Ce face guvernul britanic și nu face guvernul nostru

Guvernul britanic a adoptat cel mai radical pachet de reduceri de taxe de după anul 1972, diminuând povara fiscală atât pentru angajaţi cât şi pentru companii.

Printre măsuri figurează reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit, de la 45% la 40% (reamintim că în Marea Britanie funcționează impozitarea progresivă a veniturilor și nu cota unică de impozitare, ca la noi). Astfel, începând din aprilie 2023, cei 629.000 de contribuabili care câştigă peste 150.000 de lire sterline pe an vor plăti o cotă maximă de 40%, care se aplică celor cu câştiguri de peste 50.271 de lire sterline pe an. În paralel, cota de bază pentru impozitul pe venit va fi redusă la 19% tot ddin aprilie 2023, cu un an mai devreme decât se preconiza.
De asemenea, taxa de timbru la achiziţionarea unei locuinţe va fi redusă, astfel că pragul de la care se aplică această taxă se va dubla până la 250.000 de lire sterline. Mai mult, va fi reintrodusă scutirea de la plata TVA pentru vizitatorii din străinătate care fac cumpărături în Marea Britanie.

Nu în ultimul rând, vor fi create 38 de zone de investiţii, cu reglementări reduse pentru cei care vor să pornească o afacere, vor fi diminuate autorizaţiile de construire, anulate majorările preconizate ale accizelor pe alcool şi va fi eliminat plafonul pentru bonusurile plătite bancherilor.

Imediat după anunţarea acestor planuri, randamentele pentru obligaţiunile emise de Guvernul britanic au înregistrat cea mai mare creştere zilnică din ultimii 13 ani.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut