Ce efecte pozitive a avut pandemia

În România, s-a constatat în ultimii doi ani o scădere a numărului total de accidente de muncă față de anii anteriori, fenomenul având loc și pe fondul pandemiei, care a determinat schimbări majore pe piața muncii.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj, s-a ajuns la o medie de aproximativ 4.750 persoane accidentate în perioada 2020 – 2021, față de peste 5.800 în intervalul 2018 – 2019. O descreștere accentuată a avut-o şi numărul de persoane care și-au pierdut viața în accidente de muncă, de la 278 persoane în 2019 la 153 persoane în 2021.

Evoluția negativă a accidentelor de muncă a fost determinată, evident, în primul rând de modificările pe piața muncii aduse de pandemia COVID-19, care au dus la pierderea de locuri de muncă pe scară largă în sectoare cheie, închiderea afacerilor, restricții privind mobilitatea și călătoriile aeriene, carantină, închiderea școlilor și altele.

Din păcate, aceste schimbări rapide ca răspuns la pandemie au condus la creșterea șomajului, scăderea programului de lucru și forme nesigure de angajare pentru mulți lucrători. De asemenea, cu tyyoate măsurile de protecție adoptate, pandemia a expus toți lucrătorii la riscul de infectare cu noul coronavirus, iar unii dintre ei au fost expuși în mod special acestui risc, cum ar fi cei din asistența socială și de la urgență. Conform analizei efectuate de Organizația Internațională a Muncii, până la 20-30 % din cazurile de COVID-19 pot fi atribuite expunerii de la locul de munca în unele ţări şi 14 % din totalul infectărilor au fost ale lucrătorilor din sănătate.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut