Câți urși trăiesc în pădurile Clujului și câți pot fi recoltați

Cazul tinerei ucise de urs în timp ce se afla pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi, readuce în discuție tema recoltării acestor animale în regim de prevenție.

Fostul ministru al Mediului Tanczos Barna a declarat marţi seară, că este vorba de o tragedie cumplită, care ar fi putut fi evitată dacă ar fi fost adoptat proiectul de lege propus de UDMR care prevede reintroducerea vânătorii.

În luna august a anului trecut, în Monitorul Oficial al României a fost publicat ordinul Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor privind recoltarea a nu mai puțin de 220 de urși bruni de pe teritoriul României în vederea prevenirii producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice dar și asupra altor bunuri.

Dintre aceștia, 140 de urși puteau fi recoltați în regim de prevenție. Ceilalți 80 de urși constituie cotă de intervenție și vor putea fi eliminați numai în cazul în care produc pagube și prezintă pericol concret.

Pentru județul Cluj s-a făcut derogare pentru recoltarea în 2023 a două exemplare de urși bruni. Unul la Valea Ierii și un altul la Răchițele.

Potrivit datelor prezentate în ordinul ministrului Mediului, la Valea Ierii sunt 41 de urși iar la Răchițele 51 de exemplare.

În cazul în care după eliminarea celor doi urși prevăzuți în cota de recoltare pentru județul Cluj vor mai existat cazuri de pagube mari provocate de acest animal se va putea trece la eliminarea acestora în limita cotei de 80 de exemplare prevăzute la nivel național pentru intervenție.

 

Exemplarele din specia urs brun prevăzute la art. 2 alin. (2) lit. b) pot fi recoltate prin metoda „la pândă”, în condițiile legii, numai de către personalul tehnic de specialitate al gestionarilor, după ce au fost monitorizate și identificate”, se arată în documnetul publicat în Monitorul oficial.

Gestionarii fondurilor cinegetice care au recoltat sau capturat un exemplar în baza derogării stabilite prin prezentul ordin au obligația să transmită autorității publice teritoriale pentru protecția mediului de pe raza administrativ teritorială unde s-a desfășurat acțiunea de recoltare/capturare un raport cu privire la acțiunea derulată, în termen de 7 zile de la data recoltării sau capturării. Modelul raportului este prevăzut în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin.

Anul trecut, urșii au făcut ravagii în mai multe gospodării din județul Cluj.

În județul Cluj au fost identificați 261 de urși, aproape de trei ori mai mulți decât în urmă cu zece ani când în pădurile județului trăiau 95 de exemplare. Față de anul 2000, populația de urși a crescut cu 32 de exemplare. Odată cu creșterea numărul de urși s-au intensificat și problemele provocate de aceste animale. Astfel, în 2021 pe raza județului Cluj au fost semnalate șapte cazuri de pagube provocate de aceste animale. Acest lucru a făcut ca APM Cluj să emită șapte puncte de vedere pentru recoltarea de urși.

Un alt animal care s-a înmulțit semnificativ în pădurile Clujului este râsul. Potrivit datelor, în prezent în județ trăiesc 111 astfel de exemplare după ce în 2012 se știa de 64 de exemplare.

Cosmin PURIȘ

 

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut