Câți metri pătrați de birouri se vor construi în Cluj-Napoca

Deși o bună parte dintre angajați contină să lucreze ”de acasă”, dezvoltatorii au anunțat construcția a peste 275.000 metri pătrați de noi proiecte de birouri în marile centre regionale – Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov -, astfel că stocul modern de astfel de spații va ajunge la aproximativ 1,3 milioane de mp în următorii 5 ani.

Raportul Office Market Regional Cities, realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, constată o intensificare a activității de dezvoltare a spațiilor office, în condițiile în care în 2021 și 2022 au fost livrați aproximativ 70.000 metri pătrați (mp) de birouri în cele patru orașe.

Iași și Cluj-Napoca vor beneficia de cele mai mari suprafețe aferente noilor birouri în următorii ani, 164.000 mp, respectiv 75.000 mp, în timp ce în Timișoara au fost anunțate proiecte de 16.000 mp, iar în Brașov de 21.000 mp.

Cluj-Napoca rămâne principalul centru regional de birouri, cu un stoc de 340.000 mp la începutul acestui an, urmat de Timișoara cu proiecte de 293.000 mp, Iași cu 213.000 mp și Brașov cu 152.000 mp. În cele patru orașe, stocul a ajuns astfel la circa milion de mp, reprezentând, totuși, sub o treime din suprafața de birouri din București.

În Cluj-Napoca, principalele proiecte au fost anunțate de Prime Kapital și Iulius Group, în cadrul unor dezvoltări cu funcționalități multiple care vor fi construite pe terenurile fostelor fabrici Cesarom și Carbochim. Printre cele mai importate proiecte în construcție sau în diverse faze de planificare se pot aminti: în Iași – Silk District (un proiect mixt ce va fi dezvoltat în mai multe faze și este planificat să totalizeze 104.000 mp) aparținând Prime Kapital, Palas Campus (60.000 mp), dezvoltat de Iulius Group, în Brașov – AFI Park Brașov II (AFI Europe), Coresi Business Campus U1 (NHood), în Timișoara – Paltim (Speedwell).

”(…) cea mai mare provocare pentru aceste orașe rămâne disponibilitatea forței de muncă, având în vedere ratele șomajului extrem de reduse. Cu toate acestea, cele patru orașe analizate sunt centre universitare puternice, cu peste 193.000 de studenți înregistrați în total, și ar avea astfel capacitatatea de a furniza candidați pentru pozițiile căutate de companii, aspect ce va influența în mod pozitiv cererile viitoare pentru spații de birouri și va asigura un grad ridicat de absorbție pentru proiectele planificate a fi livrate în orașele respective.”, se apreciază în raport.

Cât costă chiria unui birou în Cluj-Napoca

Activitatea de închiriere a continuat să fie susținută de companiile din sectorul IT&C, care au realizat peste 70% din volumul tranzacționat în 2022, în suprafață de 72.000 mp, în creștere cu 20% față de cererea din 2021, cea mai mare tranzacție finalizată în 2021 fiind de 6.000 mp.

În Cluj-Napoca și Brașov se înregistrează cele mai scăzute rate de neocupare, 6%, respectiv 7%, în Timișoara 10% din stoc este neînchiriat, în Iași este vacantă circa 18% din suprafața de birouri, cea mai mare parte în clădiri de clasa B.

Chiriile au avut o creștere marginală și se situează la 11 – 13,5 euro / mp / lună în Brașov și pot atinge 15 – 16 euro / mp / lună în Cluj-Napoca și Iași.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut