Câți dintre angajații români lucrează acum exclusiv la sediul firmei

Peste jumătate (6 din 10 candidați) dintre persoanele care intenționează să se angajeze în acest an nu ar accepta un job într-o companie care nu permite munca remote sau hibrid, însă, începând de anul trecut, angajații încep să se întoarcă la birou.

În 2022 angajații au reînceput să se întoarcă la munca de la birou, după doi ani în care stilul de muncă remote a fost mai degrabă regula decât excepția, iar în 2023 se pare că va continua această tendință. Potrivit unui sondaj realizat de platforma de recrutare on-line eJobs România, în acest moment 46,1% dintre angajați lucrează exclusiv de la sediul companiei, doar 18,4% mai lucrează integral de acasă, iar ceilalți își împart programul între casă și birou: 18,8% au un program hibrid pe o structură decisă de companie, 13,7% trebuie să vină și la birou, dar pot să decidă câte zile lucrează de acasă și câte de la sediu, iar 3% vin la birou doar pentru întâlniri și ședințe.

În acest sens, 57,1% dintre participanții la sondaj spun că lucrează cel puțin 5 zile pe lună la birou, 14,3% vin la sediul companiei doar o dată pe lună, 9% de două ori, 7,1% de trei ori, iar 12,4% lucrează la birou patru zile pe lună.

Ce își doresc angajații în 2023

Privind schimbările pe care ar vrea să facă anul acesta, cei mai mulți angajați (28,3%) au spus că vor să lucreze hibrid, dar ei să fie cei care decid câte zile vor veni la birou. Alții 23,6% vor să lucreze exclusiv de acasă, în timp ce 20,1% și-ar dori să crească numărul zilelor în care muncesc remote. Pe de altă parte, 1,5% intenționează să lucreze mai mult de la birou, iar 22,6% au decis să lucreze doar de la sediul companiei. În cazul ultimelor două categorii, 40,4% spun că decizia de a reveni 100% sau de a munci mai multe zile la birou aparține angajatorilor, iar 59,6% spun că nu se mai simt confortabil să lucreze de acasă și vor să facă o schimbare.

Ce contează pentru angajați

Flexibilitatea angajatorului s-a transformat într-un criteriu pe care candidații îl iau în calcul în perspectiva unei noi angajări. Astfel, 60,9% dintre participanții la sondaj susțin că nu s-ar mai angaja într-o companie care nu acceptă munca remote sau hibrid, iar 26,6% spun că acesta este aspectul care ar cântări cel mai greu în decizia de a accepta o ofertă nouă de job. Totuși pentru 55,5% cel mai important rămâne salariul, 7,4% caută oportunități de promovare, iar pentr 5,9% echipa contează cel mai mult.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut