Câți clujeni primesc indemnizația de hrană pentru persoane cu TBC

Din păcate, țara noastră continuă să se afle pe un loc fruntaș în Europa în privința cazurilor de tuberculoză (TBC), astfel că multe pacienți beneficiază de indemnizaţia lunară de hrană acordată persoanelor diagnosticate cu această boală și tratate în regim ambulatoriu.

În a doua lună a acestui an, în România beneficiau de această indemnizație de hrană 4.236 de persoane, suma totală alocată fiind de 3,620 milioane lei, respectiv o medie de 845 lei pe persoană.

Cele mai multe persoane aflate în această situație se aflau în București, unde 332 de pacienți au beneficiat de o indemnizație lunară de 993 de lei. Pe locurile următoare în acest trist clasament se află județul Dolj, cu 287 pacienți a căror indemnizație lunară a fost de 847 lei, și județul Iași, cu 237 pacienți și o indemnizație lunară de 842 lei. În celelalte județe ale țării cifra persoanelor cu tuberculoză tratate amulatoriu nu atingea pragul de 200 de pacienți, cei mai puțini fiind în județele Harghita (13 persoane, indemnizație de 860 lei), Covasna (16 persoane, indemnizație de 870 lei) și Sălaj (25 de persoane, indemnizație de 877 lei).

În județul Cluj erau tratați amulatoriu de tuberculoză 80 de pacienți, care au beneficiat de o indemnizație lunară de 794 lei.

Acordarea unei indemnizaţii lunare de hrană pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză a fost prevăzută pentru prima dată în Legea nr. 302/2018, cu scopul de a asigurara o aderenţă sporită la tratament a pacientului diagnosticat cu tuberculoză pe întreaga perioadă de tratament ambulatoriu, însă un cuantum al indemnizaţiei a fost stabilit, după lungi tergiversări ale legii, abia după doi ani, din noiembrie 2020.

Să mai spunem că indemnizaţia lunară de hrană este foarte importantă deoarece poate constitui o motivaţie suplimentară, în special pentru persoanele din categorii vulnerabile social sau cu statut economic deficitar, pentru a se prezenta la medic din timp şi de a primi tratamentul contra tuberculozei. Conform studiilor de specialitate, este nevoie ca persoanele cu simptome de TBC să se prezinte la medic în cel mai scurt timp posibil pentru a obține un diagnostic şi, dacă este cazul, un tratament adecvat, astfel încât şansele de vindecare fără sechele importante să fie cât mai mari, astfel că prin această măsură se urmăreşte și motivarea pacientului pentru respectarea tratamentului complet, până la vindecare.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut