Câți bani își țin clujenii la ”pușculițele” din bănci

Clujenii încep acest an cu depozite bancare substanțiale, considerabil mai mari decât cele ale firmelor și ale altor sectoare instituționale din județ.

Disponibilităţile la vedere ale gospodăriilor din județul Cluj, în moneda națională, trec de 5.044 milioane lei, iar depozitele la termen şi depozitele rambursabile după notificare depășesc 4.122 milioane lei. Însă, clujenii au și depozite în valută, cele la termen fiind mai mari de 4.821 milioane lei (echivalent valută), iar cele la termen fiind de peste 2.692 milioane lei. În total, depozitele bancare ale gospodăriilor din județul nostru sunt de peste 16.680 milioane lei.

Trebuie remarcat că depozitele bancare ale gospodăriilor din Cluj le depășesc consistent pe cele ale firmelor și pe cele ale altor sectoare instituționale (aceaste fiind categoriile de deponenți stabilite de Banca Națională a României). Astfel, firmele din județul nostru au depozite totale (la vedere și la termen, în lei și valută) de aproape 6.875 milioane lei, în timp ce depozitele altor sectoare instituționale se ridică la un nivel puțin mai mare decât cel al firmelor, la aproape 6.893 milioane lei.

Care este moneda preferată de clujeni pentru economii

Ca și în cazul creditelor bancare pe care le-au accesat în cursul anului trecut, clujenii au preferat să-și păstreze preponderent economiile din bănci în moneda națională, depozitele în lei, de peste 9.166 milioane lei, depășindu-le net pe cele în valută, care au ajuns doar la circa 7.513 milioane lei (echivalent valută).

De altfel, situația se regăsește la nivelul întregii țări, cu mici variații în funcție de zonă, ceea ce arată (și) creșterea încrederii populației în moneda națională, a cărei devalorizare este considerabil redusă față de cea înregsitrată cu ani în urmă.

Depozitele, mult mai mari decât creditele

Anul trecut, clujenii au accesat credite (în lei și valută) de circa 9.689 milioane lei, în timp ce depozitele pe care le-au constituit în instituțiile bacare trec de 16.680 milioane lei. Desigur, acest calcul ar putea fi relevant doar pentru a constata o dinamică de ansamblu a raportului creditare – economisire, și nu poate fi aplicat la nivelul fiecărei gospodării, deoarece unii au și dpozite și credite, alții au doar depozite, iar unii doar credite.

Clujenii – vicecampioni naționali la economii

De observat că depozitele bancare ale clujenilor este depășit net doar de cele al bucureștenilor (împreună cu cele din Ilfov). Dacă luăm în calcul că populația totală a județului nostru este de circa 700.000 de persoane, iar doar cea a Bucureștiului depășește binișor 3 milioane de persoane, un raport pe cap de locuitor al economiilor bancare este, totuși, în favoarea bucureștenilor.

Atfel, conform acestui calcul ”neortodox”, bucureștenii, cu depozite totale de aproape 94.953 milioane lei, au depozite de circa 0,03 lei/persoană, în timp ce clujenii, cu depozite totale de aproximativ 16.680 milioane lei, au depozite bancare de circa 0,023 milioane lei/persoană. Evident, și acest calcul este unul pur statistic, unele persoane, indiferent unde locuiesc, având depozite substanțiale în bănci, iar altele – absolut nimic.

Să mai spunem, că această situație, prezentată de Banca Națională a României este valabilă pentru începutul lunii decembrie, însă este de așteptat, având în vedere evoluția din anul trecut a depozitelor bancare, ca raportul dintre ”pușculița” din bănci a clujenilor și cea a firmelor să se mențină cam la același nivel.

V. Dădulescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut