Isteria Carburanților

Benzinăriile din țară au fost asaltate de şoferi speriaţi că preţul carburanţilor va depăşi 10 lei pe litru aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, traficul, în mai multe orașe mari fiind dat peste cap din cauza cozilor imense de maşini. Nici Clujul nu a fost ocolit de această isterie. Astfel, miercuri după amiază și pe parcursul zilei de joi, la aproape toate stațiile de distribuție carburanți din județ erau formate cozi.

Ministrul Energiei a îndemnat românii la calm, spunând că există suficiente stocuri şi preţurile nu au niciun motiv să crească. „România nu are absolut nicio problemă cu stocurile de petrol şi cu stocurile de carburanţi, benzină şi motorină. Nu există niciun motiv pentru explozia preţurilor aşa cum s-a întâmplat ieri şi e regretabil ce s-a întâmplat ieri”, a spus Popescu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. În acest context, autoritățile au dispus începerea de controale ample la staţiile de alimentare cu carburant. Inspecţia Muncii a anunțat că va desfăşura, în perioada 10 – 16 martie 2022, campania naţională de verificare a staţiilor de distribuţie a carburanţilor auto din toată ţara, fiind vizate toate tipurile de întreprinderi – mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt – care efectuează activităţi de distribuţie a carburanţilor pentru autovehicule.
Campania naţională va urmări modul în care sunt respectate cerinţele minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor, precum şi verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind încheierea, modificarea, suspendarea şi executarea contractelor individuale de muncă de către angajatorii care îşi desfăşoară activităţi în staţiile de distribuţie a carburanţilor auto cod CAEN-4730.

„Inspecţia Muncii consideră oportună declanşarea unor acţiuni de control la angajatorii care îşi desfăşoară activităţi în staţiile de distribuţie a carburanţilor auto cod CAEN-4730 în vederea identificării cazurilor de încălcare a prevederilor legale care reglementează relaţiile de muncă cu privire la: angajarea personalului (contracte individuale de muncă cu normă întreagă, contracte individuale de muncă cu timp parţial etc.); transmiterea, în termenul legal, a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor; durata timpului de muncă şi munca suplimentară; întocmirea evidenţei orelor de muncă prestate de salariaţi; repausuri periodice (repausul săptămânal, sărbători legale); munca de noapte; acordarea drepturilor salariale; regulamentul intern/contract colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, verificările vor urmări şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde este cazul.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM), efectuarea controalelor va fi centrată pe utilizarea unui check-list care conţine verificarea tuturor cerinţelor legislative în domeniu, precum: deţinerea autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă pentru toate activităţile desfăşurate; evaluarea riscurilor specifice, luând în considerare riscurile generate de atmosferele explozive; întocmirea planului de prevenire şi protecţie, în baza evaluării riscurilor, inclusiv stabilirea priorităţii măsurilor pentru zonele cu risc ridicat şi specific.
În județul Cluj, joi seara, carburanţii se comercializau cu preţuri cuprinse între 7,43 şi 9,59 lei.

Confederaţia Patronală Concordia, care are printre membrii săi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, ce reprezintă companii din sectoarele energie, petrol, gaze şi minerit energetic din România, a făcut următoarele precizări: „asistăm la o panică nejustificată care s-a reflectat în cozi la benzinării, în ciuda faptului că există suficiente rezerve şi nu există probleme de aprovizionare. Preţul carburanţilor este determinat de cotaţiile la ţiţei şi produse petroliere, iar acestea sunt afectate de contextul geopolitic actual. Cotaţiile la ţiţei au crescut semnificativ în ultima perioadă, fapt ce se reflectă în preţul carburanţilor în toată lumea”, se arată în comunicatul organizaţiei.

Potrivit sursei citate, România urmează aceeaşi tendinţă, însă preţurile locale sunt sub media europeană.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut