Catedrala Armeano-Catolică – cel mai căutat obiectiv turistic din Gherla

Așa cum se obișnuiește la fiecare început de an, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din municipiul Gherla a întocmit bilanțul perioadei trecute.

După evaluările făcute de angajații centrului, în cursul anului 2022 municipiul de la confluența Someșurilor a fost vizitat de o mie de turiști. Pe lângă vizitatorii din țară, s-au aflat și mulți oaspeți din străinătate, de exemplu Israel, Germania, Ungaria sau chiar SUA. Din raportul prezentat de gazde reiese că cel mai căutat obiectiv turistic de pe raza fostului Armenopolis a fost impozanta Catedrală Armeano-Catolică „Sfânta Treime” din centrul orașului.

Toate delegațiile aflate în trecere nu au ocolit frumosul lăcaș de cult, una dintre cele mai mari biserici armenești din Europa, cu care locuitorii gherleni se mândresc, indiferent de religie. Catedrala a fost edificată între anii 1748-1800. Sfințită la 17 iulie 1804, ea a fost înzestrată cu o frumoasă și valoroasă orgă, executată de cunoscuți meșteri din Brașov, având și numeroase obiecte de mare valoare materială și spirituală, printre care relicva Sfântului Grigore-Luminătorul, pictura în ulei „Coborârea de pe Cruce”, crucea din aur masiv ornată cu pietre prețioase, ce a aparținut episcopului Verzellescus.

Toți oaspeții au vizitat și prima biserică de piatră construită de armeni, denumită după ctitorul ei, Solomon Simai.

Toamna trecută, la Gherla a fost inițiată acțiunea „Turul ghidat al orașului”, care prevede și vizitarea Catedralei Armeano-Catolică, unde ghid este Molnár Tibor, ajutat de doamna Monica Pătac, managerul Centrului de Informare și Promovare Turistică din localitate.

Să mai amintim că, recent, rețeaua de cazare s-a dezvoltat prin predarea noului hotel „Armenopolis” de pe strada Mihai Viteazul, o locație ce concură cu cele mai luxoase hoteluri din țară.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut