Câte zile libere mai putem avea în acest an

Și în 2022 angajații au 15 zile libere, majoritatea de sărbătoare, dintre care au mai rămas doar 5 până la sfîrșitul anului, însă, cu puțină ingeniozitate, se poate ajunge la câteva mini-concedii, cu condiția să vă păstrați câteva zile de concediu legal și să vă înțelegeți cu angajatorul.

În acest an mai există zile libere în următoarele date: * 15 august (luni) – Adormirea Maicii Domnului * 30 noiembrie (miercuri) – Sfântul Andrei * 1 decembrie (joi) – Ziua Națională a României * 25 decembrie și 26 decembrie (duminică și luni) – Crăciunul. În plus, persoanele care s-au autorecenzat beneficiază de o zi liberă plătită, pe care o pot lua în oricare zi a anului, în termen de maximum 12 luni de la data autorecenzării (cel târziu până în mai 2023). Ziua liberă plătită se acordă salariatului, indiferent dacă acesta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine şi pentru alţi membri ai gospodăriei sau pentru alte persoane.

Ziua liberă din 15 august, care cade într-o luni, formează, împreună cu zilele libere precedente (sâmbăta și duminica), un mini-concediu de 3 zile. Dacă la acestea se adaugă ziua liberă acordată pentru autorecenzare se poate ajunge la o vacanță de 4 zile.

Deoarece Sf. Andrei (30 noiembrie) cade într-o miercuri, se poate ajunge la un concediu de 5 zile, dacă se adaugă două zile de concediu legal, care pot fi luate fie luni și marți, fie joi și vineri. Evident, dacă se adaugă ziua liberă pentru autorecenzare, se ajunge la o vacanță de 6 zile. Dacă se iau 3 zile de concediu legal, plus ”libera” pentru autorecenzare se poate ajunge la o vacanță- adevărată, de 9 zile.

1 Decembrie cade într-o zi de joi, așa că se poate beneficia de 4 zile libere (cu un concediu de o zi sau cu ziua liberă de autorecenzare, plasate vinerea), sau de 6 zile libere (cu un concediu de 3 zile – luni, marți și miercuri). Desigur, dacă se adaugă ziua pentru autorecenzare se ajunge la 5 sau 9 zile libere, dacă ”libera” pentru autocenezare este plasată vinerea.

Crăciunul (25 și 26 decembrie) cade în zilele de duminică și luni, așa că se poate beneficia de un concediu de 3 zile (cu sâmbăta aferentă), care se poate prelungi cu o zi, dacă se adaugă ”libera” pentru autorecenzare. Insă, dacă se mai iau 3 zile de concediu, plus cea de la autorecenzare, se poate ajunge la o vacanță generoasă, de 9 zile, deoarece 30 și 31 decembrie cad sâmbăta și duminica, iar 1 și 2 ianuarie sunt zile libere.

Zile libere speciale

În Articolul 52 din Codul Muncii se precizează că, în cazul unor evenimente familiale deosebite (fericite sau dimpotrivă), salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu sunt incluse în durata concediului de odihnă.

Prin contractul colectiv de muncă unic la nivel național, aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații au dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații. Iată care sunt acestea: * căsătoria salariatului – 5 zile * căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile * nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură * decesul soțului / soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile * decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi * donatorii de sânge – 1 zi (sânge se poate dona o dată la 6 luni, deci de două ori pe an) * schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile.

De asememnea, mai puteți obține zile libere suplimentare dacă în cursul anului lucrați în zilele de sâmbătă sau duminică, pentru fiecare dintre acestea angajatorul fiind obligat să acorde două zile libere, legate.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut