Câte mame cu vârsta între 11 și 14 ani sunt în județul Cluj

Sunt 258 de fete în județul Cluj, cu vârsta cuprinsă între 11 și 17 ani, care au deja cel puțin un copil, se arată în datele strânse cu ocazia recensământului populației, finalizat anul trecut.

Conform acestor date, în decembrie 2021 erau în județ 13413 de fete cu vârsta cuprinsă între 11 și 14 ani, iar dintre acestea 82 au dus cel puțin o sarcină la capăt.

Opt fete din județ cu vârsta de 12 ani au nouă copii, iar 42 de fete de 13 ani au născut 55 de copii. De asemenea, potrivit datelor, 32 de fete cele de 14 ani au 45 de copii.

Nu există date care să arate câte din aceste fete au avut deja două sarcini până la această vârstă sau câte au născut gemeni sau poate tripleți.

Datele prezentate de Institutul Național de Statistică arată că 55 de fete de 15 ani au născut 79 de copii, iar 68 de tinere de 16 ani au născut 92 de copii. Totodată, mamele a 79 de copii au vârsta de 17 ani.

Conform acelorași date, în județul Cluj erau la finalul anului 2021 erau 19 fete cu vârsta între 11 și 14 ani care trăiau într-o formă de uniune consensuală.

La nivel național sunt 521 de fete de această vârstă care trăiesc într-o formă de uniune consensuală.  Cele 18 fete din Sibiu reprezintă 3,45% din totalul fetelor aflate în această situație la nivel național.

Studiile făcute în ultimii ani arată că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul mamelor minore.

Conform datelor furnizate de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de șanse transmise la interpelarea unui deputat clujean, în 2021 în județul Cluj s-au înregistrat 162 de nou născuți cu mame minore. La nivel național, statistica arată că 7.448 născuți-vii au avut mame cu vârsta mai mică de 18 ani.

Potrivit datelor existente la nivelul lnstitutului Național de Statistică, în anul 2021 au fost înregistrate 2686 de întreruperi de sarcina la femei cu vârsta sub 20 de ani, din care 153 la mame minore cu vârsta sub 15 ani și 2.533 la mame cu vârsta intre 15 și sub 20 de ani.

În anul 2021 au fost preluate în evidențele Direcțiilor Generate de Asistență Sociala și Protecția Copilului 542 de mame minore însărcinate, iar în evidențele serviciilor publice de asistență socială au fost preluate 771 de mame minore însărcinate.

La nivelul județului Cluj, conform informațiilor puse la dispoziție de DGASPC Cluj, a fost preluată de către această instituție o mamă minoră însărcinată, iar în evidențele serviciilor publice de asistență socială de la nivelul județului Cluj au fost preluate 35 de mame minore însărcinate.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse se angajează ca prin politicile și programele pe care le va implementa să urmărească întărirea capacității serviciilor publice de asistență sociala în ceea ce privește îndeplinirea atribuțiilor ce le revin, sprijinirea familiilor în creșterea și îngrijirea copiilor.

De asemenea, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse dă asigurări că va continua să susțină diferitele programe de planificare familială care sunt implementate sub coordonarea Ministerului Sănătății, în vederea conștientizării publicului larg cu privire la implicațiile unei sarcini nedorite sau a unei sarcini neurmărite corespunzător de personal medical nespecializat, precum și programele de educație pentru sănătate implementate sub coordonarea Ministerului Educației.

„În ceea ce privește măsurile de consiliere și asistență pe care statul roman le acordă acestor tinere, devenite mame la vârste atât de fragede, trebuie menționat ca problematica mamelor minore a fost abordată de-a lungul timpului de către autoritățile centrale, pe diferite paliere de intervenție, în funcție de competentele și atribuțiile ce revin fiecărei autorități implicate”, arată ministerul de resort.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut