Câte E-uri și zahăr conțin ”plicurile anti-răceală”

Popularele ”plicuri anti-răceală”, des utilizate în această perioadă, conțin cantități surprinzătoare de zăhăr, sodiu și E-uri.

Conform unui studiu realizat de InfoCons, un plic împotriva răcelii poate conține până la 87% zahăr, media fiind 36%, iar unele etichete nu furnizează informații privind cantitatea de zahăr conținută de produs.

Situația nu este mai bună nici în privința numărului de E-uri, conținute de aceste medicamente. Astfel, un ”plic anti-răceală” poate conține până la 9 E-uri, media fiind de 4 E-uri. Cel mai des întâlniți aditivi în plicurile împotriva răcelii sunt E100 , E104 (galben de quinoleină), E110 (un aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici), E330 (un aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate), E331 (citrat de sodiu), E950 (un aditiv alimentar sintetic cu rol de îndulcitor) și E951 (un aditiv alimentar sintetic, cu rol de îndulcitor şi potenţiator de aromă). Același studiu arată că un asemenea produs poate conține până la 135,8 mg de sodiu, media fiind de 53,6 mg de sodiu (0,0536 g). De asemenea, pe unele etichete nu este prezentată nici această informație.

Reamintim că InfoCons furnizează o aplicație gratuită, ce poate fi descărcată de pe App Store, Google Play sau App Gallery, și care pune la dispoziția consumatorilor afișarea instantă a informațiilor de pe etichetele produselor agroalimentare, prin scanarea codului de bare, iar consumatorii au acces direct pe telefonul mobil la: * ingredientele din produsul scanat * numărul și tipul aditivilor alimentari, însoțiți de o descriere explicită * numărul și tipul alergenilor * valorile nutriționale (cantitatea de sare, zahăr și calorii) * calculator în care se poate insera cantitatea de produs consumată pentru a afla instant cantitatea de sare și zahăr, numărul de calorii precum și activitățile sportive necesare pentru arderea caloriilor (mers, alergare și bicicletă) * posibilitatea de a acorda rating de la 1 la 5 produselor * posibilitatea de a face o sesizare direct din aplicație, prin completarea unui formular simplu, cu câmpuri prestabilite.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut