Câtă carne și câte E-uri conțin crenvurștii de porc

InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip crenrurști de porc de pe piața din România, privind procentul de carne de porc și numărul de E-uri din compoziția acestora, rezultatele fiind surprinzătoare.

Procentul de carne de porc este cuprins între 10 și 93% din compoziția produsului. Există și produse care sunt comercializate sub denumirea „Crenvurști carne de porc”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziție în lista ingredientelor.

Alte ingrediente regăsite în compoziție sunt: * 57,89% apă, acesta fiind al doilea ingredient * 31,57% sare, ca al treilea ingredient. Ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare, primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică.

De remarcat că toate aceste produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari), numărul acestora variind între 2 și 11, astfel: * 5,26% din produse au în compoziție 11 E-uri * 10,53% din produse au în compoziție 9 E-uri * 21,05% din produse au în compoziție 8 E-uri * 5,26% din produse au în compoziție 7 E-uri * 10,53% din produse au în compoziție 6 E-uri * 5,26% din produse au în compoziție 5 E-uri * 10,53% din produse au în compoziție 4 E-uri * 21,05% din produse au în compoziție 3 E-uri * 10,53% din produse au în compoziție 2 E-uri.

Cei mai frecvenți aditivi alimentari sunt: * 100% dintre produsele studiate au în componență nitrit de sodiu (E250) * 84,21% dintre produse au în componență difosfat de sodiu (E450) * 84,21% dintre produse au în componență acid asorbic (E300) * 57,89% dintre produse au în componență carmina (E120).

Toate produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale. Valoarea energetică este cuprinsa între 175 kcal și 297 kcal. Cantitatea de grăsimi variază între 8,22g și 26g. Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între 3,89g și 11g. Cantitatea de glucide variază între <0,5g și 8,47g, în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între <0,5g și 0,7g, iar 68,42% dintre produse nu conțin fibre. Cantitatea de proteină se situează între 10g și 16,76g. Cantitatea de sare se situează între 1,02g și 3g. Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Toate informațiile de pe etichetele produselor (aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare și numărul de calorii) se pot afla utilizînd aplicația InfoCons, după scanarea etichetei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut