Cât se plătește chirie pentru două camere în Cluj-Napoca

Ca și în cazul prețurilor la locuințe, orașul nostru conduce detașat și în topul apartamentelor de închiriat, tarifele de aici fiind sensibil mai mari chiar și decât cele din București.

Din păcate, Cluj-Napoca se află în fruntea marilor orașe și în privința chiriilor solicitate pe categorii de apartamente, cu valori medii de 500 de euro pe lună pentru o locuință cu două camere, ceea ce reprezintă cam jumătate dintr-un salariu mediu pe economie.

Pe următoarea poziție în acest clasament, se situează Bucureștiul, unde proprietarii apartamentelor cu două camere solicită o chirie 460 de euro pe lună. Pe locul trei în topul celor mai scumpe chirii la apartamentele bicamerale se află Brașovul, cu un tarif de 430 de euro/lună. Pe următoarele locuri în clasamentul chiriilor pentru apartamentele cu două camere se află Constanța (400 de euro/lună) și Iași (380 de euro/lună).

Scade numărul noilor locuințe de închiriat

O tendință generală de scădere poate fi observată și în ceea ce privește numărul de noi proprietăți de închiriat, ce s-a situat la circa 7.750 de unități în ultimul trimestru al anului trecut, echivalând cu un minus de 30% față de perioada similară din 2021. Și în acest caz, o evoluție descendentă poate fi observată în toate cele șase orașe analizate, începând cu Cluj-Napoca (scădere cu 45,4%) și continuând cu Constanța (reducere cu 38,2%), Timișoara (diminuare cu 30,2%), Brașov (minus 29,5%), București (scădere cu 26,4%) și Iași (diminuare cu 22,5%).

Conform imobiliare.ro, pe de altă parte, numărul de oferte nou introduse pe piață în perioada octombrie – decembrie a anului trecut a ajuns la 4.440 în Capitală, 1.090 în Timișoara, 730 în Cluj-Napoca, 560 în Iași, 470 în Constanța și 460 în Brașov.

Această tendință este în ton cu reducerea numărului de tranzacții din piața imobiliară. Datele prezentate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară relevă o tendință de ușoară scădere a activității de tranzacționare de pe piața imobiliară autohtonă, astfel că numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul unor contracte de vânzare-cumpărare s-a situat, în decembrie 2022, la un total de 59.864 la nivel național. În octombrie au avut loc 59.927 de asemenea operațiuni, în timp ce în perioada similară a anului 2021, în întreaga țară erau tranzacționate 60.853 proprietăți.

Top chirii apartament două camere

Cluj-Napoca 500 euro/lună

București 460 de euro/lună

Brașov 430 de euro/lună

Constanța 400 de euro/lună

Iași 380 de euro/lună

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut