Cât de bine funcționează coaliția de guvernare!

Ce bine e să fii parlamentar, și asta mai ales în plină criză economică. Poți să-ți mărești salariul din pix, de câte ori dorești. Chiar și atunci când nu e cazul. Așa s-a întâmplat săptămâna trecută când, pe repede înainte, cu 91 de voturi pentru din partea partidelor care se află la putere și 22 dinspre opoziție, senatorii au dat undă verde majorărilor salariale ale parlamentarilor. Iar aceasta se întâmpla chiar în ziua în care Curtea Constituțională a declarat neconstituționale două proiecte de legi care aveau tocmai acest scop – creșterea lefurilor bugetarilor și ale aleșilor locali.
Fără să dea explicații prea multe (spre deloc) muritorilor de rând, coaliția PSD-PNL-UDMR a modificat ordonanța în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali și au venit cu un amendament pentru majorările cu pricina. Nu în ultimul rând, președintele României, Klaus Iohannis, a spus că „este rezonabil și este așteptat să crească și salariile și pensiile” ca urmare a crizei energetice și a creșterii inflației.

În toată povestea aceasta, un ministru, Cseke Attila, de la Dezvoltare, a picat la mijloc.

Întrebat de jurnaliști despre votul din camera superioară a Parlamentului, în urma unui amendament depus de doi aleși ai UDMR, a dat vina, și el, tot pe… inflație. „Am fost în şedinţă de Guvern, astfel încât această informaţie nu o am şi nu pot să o comentez. Altfel, pot să vă spun, ca şi idee, că pe administraţia publică locală în ultimii 4 ani nu a fost niciun fel de creştere salarială, nici măcar legată de inflaţie. Vă spun punctul de vedere al UDMR. Deci, pe inflaţie, aşa cum toţi bugetarii au primit pe inflaţie o creştere salarială, este corect, din punctul nostru de vedere, ca administraţia locală să beneficieze de acelaşi principiu”, a spus ministrul, repetând parcă nepermis de mult cuvântul „inflație”. Mai mult, întrebat dacă şi parlamentarii ar trebui să beneficieze de aceste majorări, el a precizat: „Nu cunosc amendamentul pe care-l invocaţi”.

Adică, toți pentru unul și unul pentru toți… Și noi ne făceam griji că monstruoasa coaliție nu va rezista. Iată că rezistă și funcționează chiar năstrușnic de eficient, mai ales când e vorba de propriile interese și buzunare. Desigur, cu totul altfel stau lucrurile când vine vorba despre jnteresul public. Atunci apar discuții, dispute, scandaluri și, de cele mai multe ori, până se ia o decizie situația se schimbă atât de tare încât o hotărâre sau alta nu mai are niciun fel de relevanță în noul context. Însă, când este vorba despre interesele guvernanților, totul see rezolvă rapid și cu maximă eficiență.

Prevederea cu majorările salariale a ajuns în Camera Deputațiilor, și a fost chiar interesant de urmărit dacă membrii acestui for legislativ au mai mult bun simț decât senatorii și vor elimina amendamentul respectiv. Până la urmă s-a dovdit că au, și la asta trebuie să fi contribuit și reacția acidă a opinei publice, care pote sa-i fi speriat un pic pe deputați.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut