Câștigătorii concursului de soluții pentru amenajarea Parcului Est

Municipalitatea clujeană a anunțat, luni, câștigătorul concursului de soluții pentru amenajarea Parcului Est din Cluj-Napoca.

Metapolis Architects în colaborare cu Studio de Peisaj Ana Horhat și Atelier Mass va proiecta Parcul Est, aceștia fiind câștigătorii premiului întâi al concursului de soluții.

Premiul al doilea a fost acordat Karres en Brands Landschapsarchitecten B.V and “Ion Mincu” University of Architecture and Urban Planning, iar al treilea a mers către SC Norma Arhitectură și Urbanism SRL.

Conceptul câștigător propune Parc Est ca un spațiu continuu, care realizează o tranziție treptată de la o zonă umedă protejată la un parc liniștit, cu spații deschise generoase. Proiectul combină într-o manieră inteligentă fluiditatea zonei umede cu dispunerea ortogonală a plantației pepinierei pentru a realiza un desen coerent. Este un proiect construit cu mijloace minime — topografie, apă, vegetație și alei — iar rezultatul aduce o bogăție impresionantă  și o diversitate de atmosfere, deschise pentru a evolua în timp și pentru a absorbi nevoi viitoare.” 

Suntem în prezența celui mai important proiect verde din istoria acestui oraș, vă felicit pentru că pe de o parte, v-ați implicat cu profesionalism, iar pe de altă parte, încercați să oferiți cea mai bună soluție cu putință pentru acest plămân verde al orașului”, a spus primarul Emil Boc.

Concursul internațional de soluții a fost organizat de Primăria municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Scopul concursului a fost găsirea celei mai bune soluții de amenajare și echipare a Parcului Est.

Zona care poartă deja denumirea de „Parcul Est” are o suprafață totală de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Noua amenajare va trebui să asigure conservarea habitatului sălbatic, dezvoltat spontan, al zonei.

Totodată, se dorește amenajarea unui parc care să îndeplinească funcțiunile obișnuite pentru acest fel de spații publice și care să reactiveze social și funcțional zona prin atractivitatea peisajeră a cadrelor create. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va urma să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei Estice a municipiului Cluj-Napoca.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut