Câștigătorii concursului „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, premiați de mitropolitul Clujului

Concursul național catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, din cadrul programului „Hristos împărtășit copiilor”, desfășurat în Patriarhia Română, și-a desemnat grupurile catehetice câștigătoare la nivelul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei, proiectul câștigător „Biserica – timp al devenirii. Familia – loc al regăsirii” a fost realizat de grupul catehetic al Parohiei „Sfântul Nicolae” din Cluj-Napoca, Protopopiatul Cluj II, în colaborare cu Școala Gimnazială „Horea” din Cluj-Napoca și în parteneriat cu grupul catehetic al Parohiei „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sf. Mc. Vitus” din Chemnitz, Germania, prin implicarea a 70 de participanți, preoți, cadre didactice, copii, părinți și alți invitați ai celor două comunități.

Pe locul al doilea s-a clasat proiectul „Mai aproape de semenii noștri”, derulat în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Dâmbu Rotund, Cluj-Napoca, Protopopiatul Cluj II, realizat de grupul catehetic al parohiei, în colaborare cu Școala Gimnazială „Emil Isac” din Cluj-Napoca și în parteneriat cu Parohia „Sfinții Români” din Móstoles, Spania.

Pe locul al treilea s-au situat două proiecte: „Acasă, în Biserică”, realizat de Grupul de cateheză pentru tineri „Sf. Ioan Valahul” al Parohiei Șieu, Protopopiatul Bistrița, în colaborare cu Parohia „Sf. Ioan Rusul” din El Eljido, Spania, și „Familia – leagănul cel mai iubit”, mini-proiect desfășurat în Parohia Șoimeni, Protopopiatul Cluj I, în colaborare cu Școala Gimnazială „Alexandru Bohățiel” din Vultureni, Parohia „Sf. Nicolae și Sf. Ilie” din Vancouver, Canada, și Parohia „Sf. Ap. Petru și Pavel. Sf. Spiridon” din Nottingham, Marea Britanie.

Premiul special, pentru meritul deosebit în promovarea identității românești în cadrul comunităților din diaspora prin multiple activități și concursuri realizate în perioada 2015-2021, a revenit grupului de tineri al Parohiei „Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou”, elevi ai Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj-Napoca.

Mențiuni au obținut următoarele proiecte: „Biserica – familia românilor din Italia și România” al Parohiei Turda Capelă II, Protopopiatul Turda; „Uniți prin cruce și tricolor” al Parohiei „Sf. Nicolae” din Iclod, Protopopiatul Gherla; „Împreună pentru copii și tineri” al Parohiei Huedin II, Protopopiatul Huedin, și „Uniți în cuget și-n simțiri” al Parohiei Căianu-Mic, Protopopiatul Beclean.

Cele 29 de proiecte derulate în protopopiatele Eparhiei Clujului au reunit peste 500 de copii și tineri din România, la care se adaugă și cei din diaspora.

Festivitatea de premiere la nivel eparhial a avut loc luni, 24 mai, în Paraclisul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, în prezența ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei și a PS Benedict Bistrițeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Concursul, încadrat în seria manifestărilor culturale și educaționale prilejuite de tematica omagială a acestui an, al pastorației românilor din afara României, a oferit posibilitatea creării unor punți de legătură și de comunicare între parohiile din țară și cele din diaspora, concretizate în diverse activități educaționale, culturale, catehetice sau social-filantropice, o bună parte desfășurate în online.

Concursul național catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni” va continua în toate parohiile Eparhiei Clujului până în data de 22 august 2021 – Duminica românilor migranți, au anunțat reprezentanții eparhiei.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut