Casierii din bănci și supermarketuri vor intra în etapa III A de vaccinare

Persoanele care lucrează în mediul privat și care intră în legătură directă cu mulți cetățeni vor fi incluse în etapa III A de vaccinare, a anunțat miercuri premierul Florin Cîțu, informează AGERPRES.

El a menționat că în etapa a doua vor fi vaccinate în proporție de 75% persoane vârstnice sau cu boli cronice, iar în rest persoane esențiale în funcționarea statului. Precizările au fost făcute la finalul ședinței de Guvern în cadrul căreia a fost adoptat proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea HG 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România.

„În etapa a doua am spus că încercăm să menținem acea distribuție pe care am văzut-o și la înregistrarea în platformă: 75% – vârstnici, deci, persoane peste 65 de ani, plus persoanele cu boli cronice; restul sunt persoane esențiale în funcționarea statului. Etapa a treia a fost spartă în etapa a III-a A și etapa a treia clasică. La III A sunt, de exemplu, persoanele care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni, dar din sectorul privat. (…) Casierii, persoanele care lucrează la casierie în supermarketuri, persoane care lucrează în bănci, în față – acestea sunt persoane care vor intra în etapa III A, care o să fie foarte curând”, a precizat el.

Cîțu a subliniat că în cadrul etapei a doua de vaccinare trebuie avut în vedere personalul cheie din instituțiile publice necesare funcționării statului. „Aici este vorba de câteva ministere: Ministerul Finanțelor, sistemul de plăți, de regim de plăți, câteva persoane care lucrează acolo, care sunt cheie”, a punctat premierul.

El a menționat că, din punct de vedere logistic, autoritățile sunt pregătite pentru administrarea a 150.000 de vaccinuri pe zi, dar că numărul real depinde de livrarea vaccinurilor.

„În acest moment, ca să fie foarte clar, 2,4 milioane sunt sigure până în 29 martie. 400.000 de la Moderna – ar trebui să le primim și pe acestea până în 29 martie, AstraZeneca ar trebui să aflăm până la sfârșitul lunii. Vă dau și scenariul optimist: 4,2 milioane de doze până în 29 martie. Dar acela este un scenariu optimist și vreau să fie foarte clar că în acest moment mizăm pe cele 2,4 milioane de doze. În scenariul optimist vorbim de 2 milioane de persoane vaccinate până în 29 martie. Așa cum avem programarea astăzi, până la sfârșitul lunii septembrie, 10,4 milioane de cetățeni – 70% dintre cei care trebuie vaccinați – din cei 15 milioane, vor fi vaccinați cu ambele doze de vaccin. Deci, am cumpărat toate dozele, sunt 23 de milioane de doze cumpărate, deja plătite, doar să vedem când vin”, a spus el.

Premierul a mai arătat că România a primit în această săptămână aproape 90.000 de doze de vaccin de la Pfizer, iar săptămâna viitoare vor sosi 180.000.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut