Casă din Spermezeu, donată Muzeului Etnografic de episcopul Macarie al Europei de Nord

O casă din Spermezeu și anexele acesteia, donate muzeului Etnografic al Transilvaniei de episcopul ortodox al Europei de Nord, PS Macarie, vor fi deschise pentru public începând de joi, 29 iulie.

Vernisarea casei și anexelor strămutate din localitatea Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud, în Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca va avea loc în această zi, de la ora 12:00, în prezența donatorului.

„Donate cu suflet de către Preasfințitul Macarie, casa, șura, fântâna cu cumpănă și obiectele din inventarul casei vor contura vizitatorilor Parcului Etnografic Național «Romulus Vuia» o imagine asupra civilizației rurale întâlnite în Valea Țibleșului. Prin structura dezvoltată a casei, prin trăsăturile sale stilistice, dar și prin tehnicile, materialele de construcție și inventarul specific, casa și anexele strămutate de pe meleagurile natale ale Presfințitului Macarie ilustrează deopotrivă aderența la fondul arhitectural zonal românesc autohton, la profilul ocupațional al zonei, cât și tendințele de dezvoltare ale arhitecturii rurale întâlnite în anii interbelici, etapă căreia i se circumscrie ridicarea acestor construcții” – precizează reprezentanții MET.

Potrivit acestora, momentul inaugurării va fi marcat de sfințirea casei și a anexelor sale, precum și de scurte alocuțiuni ale personalităților culturale invitate.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut