Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”

Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca va purta din această duminică numele regretatului taragotist Dumitru Fărcaş. Demersul schimbării denumirii cunoscutei instituţii de cultură clujene a fost făcut de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și Casa de Cultură a Studenților pentru a onora și păstra în memoria publică personalitatea și valoarea artistică incontestabilă a celui care a fost Maestrul Dumitru Fărcaș.

„Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca are onoarea să vă anunțe în premieră și să vă invite să participați la un eveniment unic în istoria instituției: schimbarea denumirii instituției, precum și a denumirii Sălii de Spectacole, ocazie marcată prin dezvelirea plăcii de pe fațada clădirii, în cadrul unei ceremonii oficiale care va avea loc duminică, 17 noiembrie, începând cu ora 17. (…). Numele celui mai mare taragotist român a fost legat de cel al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca încă din anul 1961, când proaspătul student Dumitru Fărcaş a venit la una din repetițiile Ansamblului Folcloric Studențesc ”Mărțișorul” şi a devenit ulterior membru al orchestrei. Laurenţiu Hodorog, primul director al Casei de Cultură a Studenților, îl numeşte steaua norocoasă a “Mărţişorului”, deoarece alături de Dumitru Fărcaş, ansamblul va cunoaşte un succes grandios, căpătând un nume tot mai sonor în rândurile ansamblurilor foclorice din ţară”, a precizat conducerea Casei de Cultură a Studenţilor.

Tot, duminică, Sala de Spectacole va primi, în cadrul aceleiași ceremonii, titulatura de Sala de spectacole „Laurenţiu Hodorog”, primul director al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca. Iniţiativa atribuirii acestei denumiri Sălii de Spectacole aparține directorului Casei de Cultură a Studenților, Flavius Milășan, care a dorit ca prin acest proiect de suflet, să aducă în atenția clujenilor personalitatea celui care a fost întemeietorul instituției, domnul Laurențiu Hodorog.

Tot pentru a cinsti cum se cuvine memoria regretatului taragotist Dumitru Fărcaş, vineri, 15 noiembrie, a debutat la Casa de Cultură a Studenţilor prima ediție a Festivalului Concurs „Taragotul de Aur” 2019. Evenimentul se desfăşoară pe parcursul a trei zile, fiind organizat de Asociația Culturală Dumitru Fărcaș. „Scopul primordial al acestui festival este descoperirea de tinere talente, soliști instrumentiști și vocali, dar evenimentul își propune și să contribuie la conservarea și promovarea culturii și portului tradițional românesc”, precizează Andreea Fărcaș, fiica taragotistului. Concursul are două secțiuni. Una destinată soliștilor intrumentiși și alta pentru soliștii vocali.

Începând cu ora 17.30, în noua Sală de Spectacole „Laurențiu Hodorog”, va avea loc Gala Laureaților, când vor fi anunțați câștigătorii celei de-a treia ediții a acestui extraordinar eveniment, organizat în memoria marelui artist. Vor urca pe scenă „Baletul Național Moldovenesc „Joc” Chișinău, artiștii Cristina Bugnar, Maria Casandra Hauși, Teodora, Lenuța și Sergiu Purja, Grupul „Iza”, Dorel Vișan, Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul”.

Un moment special va fi cel intitulat ”In Memoriam”, frescă coregrafică pe muzica Maestrului Dumitru Fărcaș, coregrafia aparținând maeștrilor în arte Eugen Gîrneț, Iuie Madan și Christian Mindriș, pedagog și istoric de artă. Va interpreta „Tânărul Balet Moldovenesc” al Colegiului Național de Coregrafie Chișinău, Republica Moldova.

„Îi invităm pe toți clujenii să ni se alăture la dezvelirea plăcuței cu noul nume al Casei de Cultură a Studenților, precum și la inaugurarea Sălii de Spectacole „Laurențiu Hodorog” și să trăiască aici emoția acestor momente istorice, o istorie care în ziua de duminică, 17 noiembrie, se va scrie la timpul prezent, sub ochii noștri și care marchează într-o manieră distinctă și onorantă personalitățile a doi Oameni, Laurențiu Hodorog și Dumitru Fărcaș. Destinul lor a fost strâns împletit cu cel al Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, în prezent una dintre cele mai prestigioase instituţii de cultură din centrul universitar clujean”, a declarat Flavius Milășan, directorul Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca.

C.P.

Articole din aceeasi categorie