Cartierul Gheorgheni: Un Dorel perforează pereți cu picamerul, în bloc, la zece centimetri de capul vecinilor

Iunie 2023, cartierul Gheorgheni, bloc de locuințe de pe Aleea Snagov: zgomot infernal, insuportabil, de picamer furibund – peste 120 de decibeli -, și de lungă durată, într-un apartament de la parter. De ani buni, specialiștii atrag atenția că zgomotul peste suportabilitate poate afecta ireversibil sănătatea: puseu de hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, infarct miocardic, leziuni ale timpanului. Abuzul sonor de 150 de decibeli poate produce decesul omului. 

 

Băimăreanul Victor și-a achiziționat, recent, cel de-al doilea apartament în blocul de locuințe de pe Aleea Snagov și a purces la o modificare a spațiului. În urmă cu o lună, picamerul lui Victor a creat un prim infern sonor, totuși vecinii au suportat vacarmul. Numai că, în 8 iunie, operațiunea a continuat, iar sesizat de situația perturbantă, președintele Asociației de locatari a admis că zgomotul făcut de picamerul lui Victor este ”devastator”. Numai că, a doua zi, 9 iunie, președintele Asociației m-a avertizat, printr-un SMS, că amicul său Victor va continua să găurească pereții cu picamerul și că eu trebuie să suport mai bine de o oră decibelii odioși. Și, într-adevăr, barbaria a început după doar 5 minute, la zece centimentri de masa de lucru din biroul meu. Insuportabil torent sonor și cărți căzute pe jos de pe raft din cauza trepidațiilor. O discuție decentă cu Victor a fost imposibilă, el și o ruda a sa m-au întrebat, impertinent, ”ce-mi trâbă?”. Am cerut sprijinul Poliției și un echipaj a venit în timp util, pe Aleea Snagov. După discuția polițiștilor cu Victor și cu ruda lui, infernul sonor a încetat.

Ce mi-au spus membrii echipajului Poliției clujene: situațiile de acest gen au devenit un fenomen generalizat în municipiul Cluj-Napoca. Picamerul nu mai e folosit doar afară, pentru dislocat betoane, e azi instrument de lucru pentru străpungeri de pereți în blocurile de locuințe.

 

Directiva 2003/10/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind cerințele de securitate și sănătate publică referitoare la expunerea la riscuri generate de zgomot excesiv este aplicabilă din 15 februarie 2003. Neaplicarea ei la Cluj-Napoca nu are nicio justificare.

O şoaptă are 20 decibeli, strigătele unui om au 70-80 decibeli, lătratul unui câine – 70 – 80 decibeli, o motocicletă care merge cu 140 km/oră produce 110 decibeli, un concert rock – 115 decibeli; un motor de avion, la decolare – 140 decibeli; o împușcătură de armă, ca și picamerul – 165 decibeli. Moartea țesutului auditiv se produce la 180 decibeli. Urechea omului poate tolera zgomotul excesiv o perioadă scurtă de timp.

Victor e precum ironizatul personaj Dorel din folclorul zilelor noastre: nu aude, nu vede, nu respectă. În 8 noiembrie 2009, Victor își parcase mașina pe aleea care asigură accesul în blocul de pe Snagov. Ambulanța chemată de mine pentru tatăl meu aflat în stop cardio-respirator nu a putut înainta până la scara blocului, iar echipa medicală SMURD a pierdut timp prețios în manevrele salvatoare de viață. Tatăl meu a decedat în ambulanță, în drum spre Clinici, iar medicii mi-au confirmat că mașina lui Victor i-a încurcat enorm în acordarea primului ajutor, pentru că nu au putut face intervenția rapidă necesară. În 2023, Victor pe care îl doare în cot și de protecția mediului și de dramaticele schimbări climatice de pe Terra, se lamentează că blocul de locuințe de pe Snagov, în care tocmai și-a cumpărat cel de-al doilea apartament, are în perimetrul său prea mult spațiu verde. Zice că parcările betonate făcute în zone verzi nu ar afecta clima. Să mai spunem și că Victor aruncă sacii de gunoi menager strâns de-a valma și ignoră și azi obligația colectării selective a deșeurilor. În plus, Victor și-a instalat în prima sa locuința din bloc, de la etajul al doilea, un aparat pentru aer condiționat care elimină apa din timpul funcționării tocmai la baza clădirii, unde s-a format o băltoacă mare și permanentă, tocmai ”bună”(!!!) pentru fundația imobilului.

Carmen Fărcașiu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut