Carte dedicată copiilor, ilustrată de un tânăr artist gherlean

În ultimii ani și în municipiul Gherla a crescut numărul aparițiilor editoriale ale autorilor localnici. Amintim aici numele talentatei scriitoare Pușa Lia Popan, care a scos de sub tipar nu mai puțin de 20 de cărți de poezie și proză, un adevărat record pentru breasla literară a urbei de pe Someș. Zilele trecute am primit din nou o veste bună: tânărul plastician Alexandru Tămaș, din Gherla, a realizat partea grafică, adică desenele, la o carte dedicată copiilor.

Este a doua realizare pentru tânărul gherlean, după ce, acum trei ani, a mai avut o colaborare la un volum de poezie și tot atunci a vernisat o reușită expoziție de pictură organizată în Sala Francofonă a Muzeului de Istorie din localitate. Talentul artistic al tânărului Alexandru Tămaș s-a îmbinat foarte bine cu intenția unei scriitoare de a dedica o carte copiilor. Desenele lui Alex sunt pline de viață, optimiste, cu personaje care vor face cu siguranță deliciul celor mici, dar și al părinților.

„Am avut multe colaborări cu diferiți artiști, am organizat vernisaje și expoziții de pictură, proiecte în cadrul unor campanii sau, ca designer, pentru afișe. Totul a început din pasiune și din dorința de a crea ceva frumos. Anii au trecut, am deprins cunoștințe pentru a putea realiza lucruri deosebite.  Proiectele nu au încetat să apară, iar eu am fost deschis la idei noi, la provocări”, a povestit tânărul. „Așa a fost și în cazul acesta. Vorba a mers departe și așa am ajuns să colaborez cu Marilena Ion-Cristea, o femeie deosebită, cu o gândire frumoasă asupra copilăriei. Scriitoarea, originară din Tulcea, acum stabilită în Ploiești, a luat legătura cu mine, am discutat, am căzut de acord pentru ilustrarea cărții și am stabilit detaliile. Ea dorește lansarea unei cărți cu poezii pentru copii chiar de 1 Iunie, cu dedicație pentru nepotul dânsei, pe care îl iubește nespus, dar pentru toți copiii și părinții (…). Am primit poeziile, le-am citit și am început să îmi imaginez diferite cadre, personaje și ipostaze, pentru a ilustra cât mai fidel versurile, pentru a duce cititorul într-o adevărată poveste și pentru a-l face să simtă copilăria cu adevărat. Am discutat împreună toate detaliile, iar unde a fost necesar s-au făcut modificări” – a relatat Alex..

Realizarea proiectului de ilustrare a durat aproape o lună de zile, fiind vorba despre 20 de ilustrații color. „Ca inspirație, pot spune că mi-a fost de-ajuns să mă gândesc la clipele copilăriei mele și să călătoresc în acele timpuri odată cu versurile”, a spus tânărul, adăugând că aceasta este a doua sa colaborare de gen: „Prima am avut-o în 2018, tot cu o carte de poezii, ilustrată cu 30 de desene tip schiță în tuș. Sper să nu mă opresc aici și să mai fie proiecte de acest fel. Acesta este un proiect minunat și pot să spun că mi-a făcut deosebită plăcere să fiu ilustratorul acestei cărți!”.

Volumul de poezii pentru copii semnat Marilena Ion-Cristea se numește „Pluș pentru Martinuș” și urmează să apară în ajunul zilei de 1 iunie.

Iată că și tinerii gherleni se afirmă în domeniul artistic, după ce municipiul se poate lăuda cu consacratul pictor Kaczka Albin, autor al mai multor expoziții de pictură deosebit de reușite, organizate la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut