Care sunt zonele din țară unde se câștigă cel mai bine

Un studiu realizat de KPMG şi Confederația Patronală Concordia arată care sunt zonele din România unde se obțin cele mai mari dar și cele mai mici venituri salariale, precum și domeniile de activitate unde se câștigă cel mai bine.

Conform studiului, cele mai ridicate valori ale câştigului salarial mediu lunar se înregistrează în companiile majoritar private şi în companiile cu proprietate integral străină, fiind în medie cu 47%, respectiv 35% mai mari decât media la nivel naţional.
Sectorul IT&C a înregistrat cele mai mari creşteri de cost cu forţa de muncă, respectiv 11.208 lei/lună, cu 93,2% mai mare faţă de costul mediu lunar pe economie față de cel consemnat în anul 2021.
La nivel regional, un salariat câştigă, în medie, cu 40% mai mult faţă de media naţională dacă este angajat în regiunea Bucureşti-Ilfov. Pe de altă parte, cel mai scăzut nivel salarial s-a înregistrat în Teleorman, cu 24,5% mai puţin decât câştigul mediu de la nivel naţional. Astfel, datekle analizei relevă că cel mai bine plătit angajat din România este un bărbat, care lucrează într-o companie privată cu capital străin din sectorul IT&C, în timp ce la polul opus se află un salariat din domeniul HoReCa, din Teleorman.

O altă concluzie a studiului este că piaţa forţei de muncă din România rămâne relativ inflexibilă, în condiţiile în care doar 3% dintre contractele de muncă sunt cu timp parţial, iar regimul fiscal schimbat anul trecut nu a ajutat flexibilizarea puieței muncii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut