Care sunt lunile în care românii au călătorit cel mai mult

În primele nouă luni din acest an, luna cea mai apreciată pentru călătoriile de vacanţe a fost august, iar cele mai multe călătorii de afaceri au fost efectuate în iunie și mai.

Luna de vârf din cadrul călătoriilor pentru vacanţe a fost august, atât pentru călătoriile interne (cu 20,8% din totalul acestui tip de călătorii), cât şi pentru călătoriile externe (cu 26,5% din total), în timp ce pentru călătoriile pentru afaceri, luna de vârf a fost iunie pentru călătoriile interne (cu 15,9% din totalul acestor călătorii), respectiv luna mai pentru călătoriile externe (cu 18,5% din total).

Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică arată că, în intervalul ianuarie – septembrie din acest an, românii au efectuat 14.096.300 de călătorii turistice, ponderea călătoriilor pentru vacanţe în total călătorii fiind de 93,5%, pentru călătoriile de afaceri şi motive profesionale fiind de 1,5%, iar pentru alte motive (pelerinaj religios, tratament medical etc) de 5%.

Unde se cazează românii când călătoresc

Turiştii români au continuat să prefere cazarea la rude şi prieteni în timpul călătoriilor pentru vacanţe (48,3% din total), pe următoare pozțiții situându-se cazarea în hoteluri şi unităţi similare – 28,3%, respectiv în alte unităţi de cazare (cabane turistice, pensiuni turistice, pensiuni rurale, bungalouri, spaţii de cazare pe nave) – 13,9%. Celelalte modalităţi de cazare, respectiv locuinţe particulare cu chirie (camere şi apartamente de închiriat), case de vacanţă (locuinţe particulare), campinguri şi alte tipuri de cazare fără plată au fost preferate de 9,5% dintre turişti.
În cadrul călătoriilor de afaceri şi motive profesionale, turiştii români s-au cazat în proporţie de 34,7% în hoteluri şi unităţi similare. Cazarea la rude şi prieteni a reprezentat 20,1%, în locuinţe particulare cu chirie (camere şi apartamente de închiriat) – 7,7%, iar în case de vacanţă (locuinţe particulare), alte unităţi de cazare şi campinguri – 15%.
În perioada menționată au fost consemnate 54.077.000 de înnoptări ale turiștilor români, 91,3% dintre acestea fiind cele pentru călătoriile de vacanţă. Din totalul de 49.352.300 de înnoptări înregistrate pentru vacanţe, 83,2% au fost realizate în România şi 16,8% în străinătate.

Ce destinații de vacanță în străinătate preferă românii

În proporţie de 97,7% călătoriile pentru vacanţe în străinătate au avut ca destinaţie ţări din Europa, ţările Uniunii Europene reprezentând 88,4% din totalul acestor călătorii.
Rezidenţii români au cheltuit peste 17,742 miliarde de lei pentru călătorii pentru vacanţă şi afaceri, din care 73% pentru cele care au vizat destinaţii interne, iar 27% pentru cele care au vizat destinaţii externe. Din totalul cheltuielilor turistice pentru călătorii de vacanţă 74,1% au reprezentat cheltuielile pentru călătoriile în ţară, iar 25,9% pentru călătoriile în străinătate.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut