Care sunt domeniile cu cele mai mari salarii din România

Un studiu efectuat de o platformă de recrutare online relevă că anul 2021 a adus salarii semnificativ mai mari pe piaţa muncii din România, dar și cu 25% mai multe locuri de muncă, precum şi tendința angajaţilor de a-și schimba slujba mai des.

Conform raportului, salariile au crescut în toate domeniile de activitate, de la 16% în IT / Telecom la 31% în Vânzări şi tot atât în Marketing. Astfel, printre domeniile cu cele mai mari salarii s-au numărat IT / Telecom – cu un salariu mediu net de 1.629 euro, Medicină / Sănătate – cu un salariu mediu net de 1.433 euro şi Inginerie şi Management – cu 1.200, respectiv 1.222 euro pe lună.
La polul opus, poziţiile cu cele mai mici salarii medii nete s-au înregistrat în domenii precum Administrativ / Secretariat – cu 771 euro, Call Center – cu 797 euro şi Turism / Horeca – cu 879 euro.

Ce își doresc angajații în acest an

Raportul efectuat de Best Jobs mai arată că piaţa muncii din 2022 va fi marcată de mobilitatea crescută a angajaţilor, 67% dintre angajaţii români plănuind să îşi schimbe jobul în acest an. Tendința nu este nouă. Incă de anul trecut peste 60% dintre angajați considerau că nivelul de stres a crescut la locul de muncă, iar bunăstarea a devenit o prioritate în selecţia locului de muncă. În plus, angajaţii au căpătat deja lejeritatea dezvoltării pe plan profesional şi sunt acum mai pregătiţi pentru schimbări neprevăzute şi reconversie profesională.
Peentru acest an, peste jumătate dintre angajaţi se aşteaptă la o creştere salarială, iar 35% dintre specialiştii în resurse umane estimează majorări ale retribuțiilor cuprinse între 10% şi 15%. Printre principalele beneficii extrasalariale pe care şi le doresc candidaţii se numără decontarea transportului, acordarea de bonusuri de performanţă, participarea la programe de dezvoltare personală şi asigurare privată de sănătate sau abonament la o clinică medicală privată.
Alături de acestea, angajații se aşteptă ca munca să le fie corect apreciată, să obțină un echilibru mai bun între viaţa personală şi cea profesională, precum şi libertatea de a alege de unde să lucreze (la birou sau de acasă). La toate acestea, se mai adaugă dorința ca angajatorul să fie flexibil cu privire la forma de colaborare (angajare cu normă întreagă, contract parțial sau colaborare), în special pentru recrutarea seniorilor din domeniul IT.

Eforturi suplimentare pentru companii

Pe măsură ce numărul de locuri de muncă creşte şi cererea de forţă de muncă depăşeşte oferta, companiile se văd nevoite să facă eforturi suplimentare pentru a atrage, dar şi pentru a păstra specialiştii potriviţi. Astfel, aproape jumătate dintre recrutori apreciază că le va fi mai greu să atragă angajaţi în 2022, comparativ cu ultimii doi ani. Pe lângă creşterile salariale şi extinderea beneficiilor, ei iau în calcul și facilitarea programelor pentru asigurarea stării de bine a angajatului.
În studiu se apreciază că piaţa muncii din 2022 este favorabilă candidaţilor, care sunt acum în poziţia de a stabili noi tendinţe în modul de lucru, dar şi de a obține noi beneficii. De asemenea, după doi ani în care angajatorii au observat că productivitatea creşte chiar şi când angajaţii muncesc de la distanţă, acest mod de lucru rămâne o opţiune viabilă chiar şi în condiţiile revenirii la situația pre-pandemică.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut