Care sunt cele mai mari și cele mai mici salarii din România

IT-iștii au revenit în ianuarie pe prima poziție în topul salariilor, iar cele mai mici venituri sunt obținute în continuare de angajații din HoReCa și de persoanele care lucrează în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, astfel că un IT-st câștigă de aproape 5 ori mai ori mai mult decât un ”textilist”.

Cele mai mici salarii le obțin cei din HoReCa (2.047 lei – salariul mediu net în sector), dar nu și cele mai mici venituri, deoarece angajații din domeniu se bazează mai mult pe bacșiș, care poate depăși binișor salariul ”pe hârtie”. Cu totul alta este situația pentru cei din sectorul de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte, unde salariul mediu este de 2.096 lei, astfel că ei pot fi considerați cei mai prost plătiți din țară. Cam tot pe acolo se află și cei din servicii (2.511 lei), industria alimentară (2.502 lei), tăbăcire piei, marochinărie, fabricare încălțăminte (2.448 lei), precum și angajații din producția de mobilă (2.452 lei). Evident acestea sunt salariile medii pe domenii de activitate, însă un angajat poate cîțtiga mai mult sau mai puțin, în funcție de calificare, vechime și, nu în ultimul rând, de unitatea unde lucrează.

Salariul mediu a ajuns, în ianuarie, la 3.698 de lei, în scădere cu 181 lei faţă de ultima lună din 2021. În majoritatea activităţilor, salariul mediu a scăzut faţă de luna precedentă. Cele mai semnificative dimnuări s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (cu 32,8%), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (cu 31,9%), silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), transporturi pe apă, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), extracţia cărbunelui superior şi inferior, industria metalurgică, alte activităţi extractive, fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală (între 15% şi 25%).

Creşteri salariale au avut loc în activităţi de editare (cu 11,4%), hoteluri şi restaurante (cu 6,5%) şi activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii (cu 4,8%).
Conform Institutului Național de Statistică, în sectorul bugetar s-au consemnat uşoare majorări ale salariului mediu, în învăţământ (cu 3,1%, ca urmare a reluării plăţii cu ora a cadrelor didactice), sănătate şi asistenţă socială (cu 1,7%), precum şi în administraţia publică (cu 0,5%).

V.D.

Salarii sub 2.500 lei (500 euro)

Hoteluri şi restaurante 2.047 lei

Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte 2.096 lei

Tăbăcire, finisare piei, fabricare articole de voiaj şi marochinărie, harnaşamente şi încălţăminte, vopsire blănuri 2.448 lei

Fabricarea de mobilă 2.452 lei

 

Salarii peste 5.000 lei (1.000 euro)

Activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, activităţi de servicii informatice 8.940 lei

Activităţi de editare 7.456 lei

Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului 7.169 lei

Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale 6.311 lei

Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) 6.235 lei

Activităţi de servicii anexe extracţiei 6.018 lei

Intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii 5.969 lei

Transporturi aeriene 5.913 lei

Fabricarea produselor din tutun 5.429 lei

Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat 5.320 lei

Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public (exclusiv forţele armate şi asimilaţi) 5.159 lei

Activități de Cercetare-dezvoltare 5.098 lei

Telecomunicații 5.060 lei

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut