Cardurile de energie vor fi distribuite din 1 februarie. ”Traseu” aiuritor pentru utlizarea lor

Guvernul nu se dezminte: mecanismul de utilizare a cardurilor va face ca sute de mii de români să înghesuie la oficiile Poștale pentru a putea beneficia de ajutorul dat de stat.

Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, a anunțat că beneficiarii care au domiciliul fără nomenclator stradal trebuie să dea declaraţii pe propria răspundere pentru a primi cardurile de energie. El a explicat că mecanismul se va derula din 16 ianuarie până în 1 februarie. În această perioadă vor fi distribuite declaraţiile pe propria răspundere pentru situaţiile în care beneficiarii figurează la aceeaşi adresă.

Marcel Boloș a anunțat și că începând cu 16 ianuarie şi până la 1 februarie se vor distribui către asociaţiile de proprietari scrisoarea prin care se prezintă asociaţiilor metodologia de utilizare a certificatului de validare a datoriilor şi modelul certificatului de validare a datoriei. În perioada 1 februarie – 15 februarie se vor distribui înştiinţările pentru cei care sunt eliminaţi din liste pentru că figurează împreună cu alţi colocatari care din verificări duc media veniturilor peste 2000 de lei. Din 1 februarie se vor distribui cardurile de energie, iar 1 martie este dată de referinţă pentru ca să se poată face plăţi.
Ministrul a explicat şi traseul pe care titularul de card care doreşte să-şi plătească factura de încălzire de la bloc ar trebui să-l urmeze.”După ce a primit cardul, beneficiarul care vrea să-şi plătească căldura la bloc solicită asociaţiei de proprietari acest certificat de validare a datoriei. Asociaţia de proprietari completează cu datele de identificare şi suma pe care o datorează certificatul. După aceea, beneficiarul are două modalităţi: aceea în care merge la Oficiul Poştal cu trei documente – actul de identitate, cardul de energie şi certificatul de validare a datoriei – pentru căldura la bloc. A doua modalitate este la poştaş, care poate să întocmească formalităţile pentru ca să-şi plătească căldura la bloc. (…) După ce s-a completat dovada privind serviciile de mandat poştal, Poşta are la dispoziţie banii pe care noi i-am virat Poştei pentru toţi beneficiarii.”, a menţionat Boloș.
În 9 ianuarie, ministrul anunţa că românii vulnerabili vor primi sprijin pentru compensarea preţurilor la energie în valoare nominală de 1.400 lei, care poate fi utilizat până la 31 decembrie 2023 şi va fi acordat pe loc de consum / gospodărie vulnerabilă, în două tranşe: * 700 lei/semestru, în februarie, pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023 * 700 lei/semestru, în septembrie, pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut