Caravana TIFF Unlimited străbate țara: Filmele ajung în 12 localități din România

După un succes remarcabil în cadrul celei de-a 22-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), care a adunat peste 120.000 de spectatori la Cluj-Napoca, emoția cinematografiei continuă să se răspândească în mai multe colțuri ale țării. Caravana TIFF Unlimited pornește într-o călătorie însemnată, aducând filmele selecționate de la festival în 12 localități din România, între lunile iulie și octombrie. Toate proiecțiile vor fi gratuite, oferind astfel o ocazie minunată pentru publicul din zonele respective să se bucure de experiența unor pelicule de excepție.

Coordonatoarea proiectului, Angi Istrate, a subliniat importanța acestei inițiative care le permite locuitorilor din localități fără cinematografe permanente să se conecteze cu universul fascinant al filmului: „O parte dintre localitățile în care se oprește Caravana TIFF Unlimited nu au cinematografe funcționale pe timpul anului. Prin inițiativa noastră, ajunsă deja la cea de-a 14 ediție, încercăm să proiectăm filme noi și să facilităm întâlnirea dintre public și echipele de actori și regizori. E o șansă pentru filmele românești, dar și filmele internaționale de festival, să ajungă la cât mai mulți spectatori din țară.

Caravana TIFF Unlimited va porni în Maramureș, la Breb, în perioada 22 iulie – 23 iulie, unde va începe această călătorie cinematografică cu o proiecție specială a unei pietre prețioase din cinematografia românească: comedia „E Pericoloso Sporgersi”, regizată de talentatul Nae Caranfil, într-o variantă restaurată digital. Publicul se va bucura, de asemenea, de filmul spaniol „Alcarràs”, regizat de Carla Simón în 2022, o poveste emoționantă despre o familie de cultivatori de piersici care a câștigat Ursul de Aur la Berlinală în anul precedent.

O altă oprire importantă a caravanei va fi în perioada 28 iulie – 30 iulie la Palas Iași, pentru o ediție specială organizată împreună cu Palas, promițând câteva seri de neuitat pentru spectatori. Pe ecranul mare, în aer liber, va fi proiectată noua comedie românească „Încă două lozuri”, regizată de Paul Negoescu și cu Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol în rolurile principale. Filmul este o continuare a succesului de box office „Două Lozuri” din 2016 și îi urmărește pe cei trei prieteni care își propun să se îmbogățească din criptomonede, planurile lor naive ducând la situații comice. De asemenea, în program se află și o altă comedie ce a deschis TIFF-ul ediției 22: „Confort Nordic”, regizată de Hafsteinn Gunnar Sigurðsson în 2023, cu Timothy Spall, dar și o poveste clasică de dragoste: „Casablanca”, regizată de Michael Curtiz în 1942.

În același weekend, în perioada 28 – 29 iulie, filmele TIFF vor putea fi urmărite și la Predeal, oferind și publicului din această zonă prilejul de a se bucura de capodoperele cinematografiei.

Călătoria Caravanei TIFF Unlimited continuă apoi în alte localități din țară, inclusiv Satu Mare (4 – 6 august), Târgu Lăpuș (4 – 6 august), Zabola (9 – 10 august), Timișoara (1 – 3 septembrie), Bacău (1 – 7 septembrie), Bistrița (1 – 7 septembrie), Brăila (8 – 10 septembrie) și Brașov (6 – 8 octombrie). Programele complete ale caravanei pentru fiecare oprire vor fi anunțate pe pagina de Facebook dedicată proiectului și pe site-ul tiff.ro.

Astfel, Caravana TIFF Unlimited aduce bucurie și încântare cinefililor din întreaga țară, conectând comunitățile locale la magia cinematografiei și oferindu-le oportunitatea de a experimenta emoțiile și poveștile surprinse pe marele ecran. Cu fiecare oprire, va purta cu sine fascinația festivalului, rafinamentul artistic și atmosfera specială care a consacrat TIFF-ul drept unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale țării.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut