Caravana „Porților deschise’’ a oprit și la Tureni

În această săptămână premergătoare ,, Zilei Poliției Române’’, care se sărbătorește în ziua de 25 martie, proiectul Caravana ,, Porților deschise’’, organizat de serviciile de specialitate ale Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, s-a desfășurat în mai multe orașe și comune din județ, pentru a oferi posibilitatea elevilor din învățământul gimnazial de a fi în postura… polițistului de o singură zi.
Curiozitatea elevilor, și nu numai a lor, a fost foarte mare când centrul civic al localității dintre cele două mari municipii ale județului nostru a fost dominat de uniformele albastre și numeroasele mașini dotate cu girofare, sirene și aparatură pirotehnică de ultimă generație.
La orele amiezii, peste 200 de elevi, cadre didactice și chiar localnici, au împânzit parcul de agrement din zona Căminului cultural unde au descins Echipele de Intervenții Pirotehnice, Biroul Analiză și Prevenirea Criminalității și Biroul Poliției Rutiere Turda.
Demonstrația a debutat cu capturarea și imobilizarea unui individ ce ascunsese un colet cu material exploziv într-un autoturism, la detectarea coletului participând și negrul patruped ciobănesc german, Gioni, în vârstă de cinci ani, iar coletul cu pricina fiind extras cu sprijinul brațului telescop al robotului din dotarea grupării pirotehnice al IPJ.
Coletul, care în situații reale, trebuie distrus în locuri speciale, de această dată a fost explodat în acest perimetru, deoarece nu a produs…decibeli insuportabili.
Spectacolul curiozității demonstrațiilor a continuat cu prezentarea echipamentelor din dotare și a tehnicii specifice de luptă în situații deosebite, elevii punând întrebări cum funcționează laboratorul criminalistic mobil, tehnica digitală și echipamentele speciale folosite în câmpurile infracționale.
Un alt punct de atracție al celor peste 200 de tineri au fost autospecialele din dotarea Biroului Rutier al Poliției Turda, prezent la această școală a micuțului polițist de o zi cu autoturismul pe care este montat aparatul radar Trucam și motocicleta echipată cu sirenă și girofare.
Sub controlul agenților de circulație, elevii au putut folosi sirena și girofarurile, mulți din ei declarându-și opțiunea pentru profesia de polițist.
Un alt stand, dominat de polițiste, a fost al Serviciului Analiza și Prevenția Criminalității, unde elevii au primit informații cum trebuie evitate implicările în acte ilicite și prevenirea accidentelor, inclusiv cele de circulație. La acest stand copiii au primit rigle, postere, ciocolate, baloane inscripționate și alte materiale de propagandă cu caracter prevențional.
La această interesantă acțiune au participat șeful Poliției Turda, comisar-șef Dan Diacenco, șeful Poliției rurale Turda, comisar Tudor Florea și șeful Postului de Poliție Tureni, Alin Cătinean.
Programul Caravanei ,, Porților deschise’’ a fost apreciat cu superlative de doamna ing. Daniela Mănăilă, primarul comunei Tureni, care a felicitat lucrătorii uniformelor albastre, subliniind faptul că respectul pentru această nobilă profesie este cu atât mai puternic în viața ei datorită faptului că soțul a fost pregătit și devotat acestei munci de mare responsabilitate civică, iar fratele dânsei, care a lucrat tot în Ministerul de Interne, a trecut foarte tânăr la cele veșnice, fapt ce i-a provocat un firesc tremur al vocii și lacrimi ale durerii sufletești. În aceste zile caravana își continuă periplul și în alte unități administrativ-teritoriale ale județului.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie