Cântec, joc și voie bună la Gherla

După lunga perioadă de pandemie, municipiul Gherla trăiește din nou febra tradiționalelor manifestări culturale. Una din ele s-a derulat  în weekend, când a avut loc cea de a XXVI-a ediție a Festivalului internațional de dansuri populare, organizat de Fundația Culturală „Téka”.

Timp de două zile, tot orașul a răsunat de frumoasele cântece și dansuri populare prezentate de cele 19 formații participante, punctul vital  al manifestărilor fiind scena amenajată în aer liber, în centrul municipiului, unde au fost organizate două spectacole la care a asistat un numeros public. Chiar dacă în prima zi, adică vineri seara, ploaia a perturbat buna desfășurare a programului, lumea a rămas pe loc și a savurat din plin originalitatea interpretărilor.

Pe scenă au evoluat și formații de dansuri populare din Ungaria. O apariție de mare succes a fost adevăratul regal folcloric susținut de Ansamblul de dansuri populare din localitatea Bălan, județul Harghita, o prezență obișnuită la festivalul gherlean.

Sâmbătă după amiază s-a desfășurat parada portului popular, urmată de spectacolul de gală în care a evoluat și cunoscutul Ansamblu „Dansatorii de pe Someș”, condus de Emil Bodea, laureat la un festival internațional desfășurat în Israel. În fiecare seară tinerii au fost prezenți la Casa dansului popular, acompaniamentul muzical fiind asigurat de tarafurile din Palatca și Pali Marci din Sic.

Apropo de Sic, cu ocazia festivalului, în vitrina Centrului Național de Informare și Promovare Turistică din Piața Libertății (unde au avut loc evenimentele) a fost expusă  o păpușă îmbrăcată în costum popular din Sic, confecționată de artistul popular Juhos  Kis Erzsébet. Această splendidă lucrare recent a fost premiată la expoziția  internațională „Artă populară vie” de la Budapesta. La sfârșitul săptămânii trecute păpușa a fost admirată de cei 600 de participanți la festival, o inițiativă bună a Centrului Turistic de a populariza valorile artei populare din zona Câmpiei.

Tot în programul manifestărilor de la Gherla a avut loc o lansare de carte a profesorului și cercetătorului de folclor Harangozó Imre, din Újkigyós (Ungaria), un prieten mai vechi al gherlenilor, care an de an onorează evenimentele culturale organizate în urbea de pe Someș. De asemenea, în curtea sediului Fundației Culturale „Téka”, de pe strada Mihai Viteazu nr. 39, a fost inaugurat  un monument în  memoria foștilor muzicanți de pe Câmpie, decedați în ultimii ani.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut