Cannes 2019

Concurenţă serioasă pentru Corneliu Porumboiu la Palme d’ Or!

Luna mai este prin excelenţă, luna festivalului de la Cannes, festival ce anticipează fericit putem afirma, TIFF – ul clujean. De multe ori, se ştie, Cannes a dat şi direcţia unor importante premii pentru filmul românesc, fiecare ediţie aducând în prim plan, fie un regizor, fie un actor, în diferite secţiuni.

Cu 2019, Cannes a intrat din 14 mai în cea de a 72 – a ediţie, una în care filmul românesc se află din nou în centrul atenţiei competiţiei oficiale. Şi se află graţie peliculei La Gomera, regia Corneliu Porumboiu, regizor la al 5 – lea său lungmetraj.

Trei sunt locaţiile de filmare pentru La Gomera, România, Spania şi Singapore, într-un film ce se concentrează “pe o posibilă folosire a limbajului ancestral El Silbo, într-o lume în care comunicarea a devenit din ce în ce mai controlată, cu un conflict direct între verbal şi non-verbal”, după cele declarate de Corneliu Porumboiu. Şi tot Corneliu Porumboiu a venit cu precizarea următoare: „În urmă cu câţiva ani, am urmărit un documentar despre El Silbo. Acest limbaj fascinant, aflat pe cale de dispariţie, redescoperit şi folosit din nou pe insula La Gomera, m-a inspirat şi motivat să scriu această poveste”. Din distribuţia filmului fac parte Vlad Ivanov, Catrinel Menghia, Rodica Lazăr, Agusti Villaronga,…

Corneliu Porumboiu este o prezenţă constantă în festivalul de la Cannes, de menţionat fiind Premiul II pentru scurtmetrajul “Călătorie în oraş” (2004; secţiunea Cinefondation), Premiul FIPRESCI şi Premiul Juriului secţiunii Un Certain Regard pentru filmul “Poliţist, adjectiv” (2009), Premiul Un Certain Regard pentru filmul “Comoara” (2015).

De data aceasta, concurenţa este mult mai strânsă, în competiţie alături de Corneliu Porumboi aflându-se Pedro Almodovar, Fraţii Dardenne, Ken Loach, Elia Suleiman, 19 pelicule cu şanse egale la Palme d’ Or.

Ultimul drum spre mare” în secţiunea Semaine de la Critique!

Al doilea regizor român prezent la Cannes 2019 într-o competiţie oficială, este regizorul Adi Voicu, cu pelicula Ultimul drum spre mare. Acţiunea filmului se petrece într-un compartiment al unui tren ce merge spre litoral. Cei șase pasageri fac conversație despre diverse lucruri, dar la un moment dat o suspiciune face ca lucrurile să scape de sub control.

Avem doi regizori în competiţie şi asta este bine. Ambele filme vor putea fi urmărite la TIFF 2019, proiecţii speciale aşteptate cu interes, cu mare interes.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie