Candidatul opoziţiei ungare: Cea mai mare problemă a Ungariei este corupţia

Candidatul opoziţiei pentru funcţia de prim-ministru al Ungariei, Péter Márki-Zay, a declarat marți, la Cluj-Napoca, unde s-a întâlnit cu susținătorii săi, că  cea mai mare problemă a Ungariei este corupţia. În acest sens, a declarat că dacă vor ajunge la putere, Ungaria se va alătura Parchetului UE şi îi va trimite la închisoare pe cei care au comis fraude.

“O persoană creştină nu poate vota cu hoţii”, a declarat Péter Márki-Zay.

Acesta s-a plâns, de asemenea, de faptul că guvernul ungar s-a menţinut la putere prin intermediul unei propagande a urii, iar în opinia sa, deseori ura se transformă în violenţă, ura ucide.

Potrivit candidatului opoziţiei, cel mai mare prejudiciu care li se poate face maghiarilor de peste graniţe este de a le distruge orgoliul naţional. A menţionat exemplul unei cunoştinţe maghiare din Timişoara, care locuieşte în Germania, şi care i-a spus că în urmă cu zece ani spunea tuturor că este maghiar; astăzi, dacă este întrebat, menţionează mai degrabă faptul că este originar din România.

“Obiectivul nostru este să fim mândri că suntem maghiari, şi să nu trebuiască să ne fie ruşine că premierul nostru este slujitorul lui Putin şi că am devenit cea mai coruptă ţară din UE”, a spus el.

În opinia sa, singurul lucru la care Viktor Orbán a fost consecvent în ultimii ani a fost corupţia, în rest a urmat o politică în care “se învârtea după cum bătea vântul”. Péter Márki-Zay a declarat că nu se aşteaptă la niciun fel de umilinţă nici de la primarii UDMR care au declarat, prin intermediul unei scrisori, că nu îl aşteaptă cu drag în Transilvania. Şi-a exprimat, totodată, convingerea că dacă va exista o schimbare în Ungaria, preşedintele UDMR îl va suna ca să îl felicite, şi că totul va fi bine.

Potrivit lui Márki-Zay, nivelul actual de sprijin al comunităţilor maghiare de peste graniţe ar trebui menţinut, însă sprijinul ar trebui acordat fără politică, fără corupţie, pentru scopurile solicitate de comunităţile maghiare. Nu aşa cum s-a întâmplat, în opinia sa, la Miercurea Ciuc, unde oamenii au cerut un spital şi au primit, în schimb, un stadion.

Politicianul a declarat că, în opinia sa, investiţiile începute în Transilvania cu sprijinul statului maghiar ar trebui finalizate neapărat.

Cu toate acestea, nu s-a angajat să îndeplinească şi promisiunile iresponsabile ale Fidesz. Întrebat de presă dacă ar menţine ajutorul destinat comunităţilor maghiare de peste graniţe la nivelul din 2020 (130 de miliarde de forinţi – 350 835 000 de euro) sau la nivelul din 2021 (30 de miliarde de forinţi – 80 995 000 de euro), Márki-Zay a spus: probabil că ar face o medie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut