Candidații de peste 45 de ani spun că vârsta e principalul obstacol la angajare

Discriminarea pe bază de vârstă este principala problemă cu care se confruntă candidații de peste 45 de ani la angajare, iar 64% dintre participanții la un studiu derulat recent de eJobs consideră vârsta un impediment atunci când își caută un job nou.

Următoarele obstacole pe care candidații de peste 45 de ani spun că le întâmpină la angajare sunt faptul că au prea multă experiență, așteptările salariale ridicate și lipsa de oportunități profesionale în domeniul pentru care sunt pregătiți.

În plus, peste 59% dintre angajații de peste 45 de ani consideră că, deși sunt suficiente joburi pentru segmentul de vârstă din care fac parte, sunt preferați tinerii. Aproape 20% cred că nu sunt suficiente posturi libere pentru ei, în timp ce 14% sunt de părere că oferta de joburi nu se suprapune pe domeniul lor de pregătire.

Sondajul mai arată că cei de peste 45 de ani sunt dispuși să facă anumite concesii când vine vorba despre alegerea unei noi oportunități în carieră. Astfel, peste 45,3% ar face o reconversie profesională, 16,5% ar accepta un salariu mai mic decât cel actual, 8,4% s-ar muta în altă țară, 7% s-ar reloca în alt oraș și tot atâția ar fi dispuși să învețe să lucreze pe calculator. Pe de altă parte, 15,8% dintre respondenți nu ar accepta să facă niciun fel de compromis.

Conform sondajului, 38% dintre aceștia fie nu folosesc tehnologia la jobul actual, fie întâmpină greutăți în utilizarea acesteia. În plus, 53,4% își exprimă părerea în echipă doar când li se cere acest lucru, în timp ce 12,8% nu își expun deloc punctul de vedere, de frica pierderii jobului. Sondajul mai arată că 41,9% dintre candidații de peste 45 de ani fie nu au subiecte comune de discuție cu colegii lor, fie cred că există diferențe de mentalitate cauzate de vârstă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut