Când și cum trebuie băută cafeaua. Sfatul reputatului nutriționist Nicolae Hâncu

Cafeaua este, fără îndoială, una dintre cele mai îndrăgite băuturi din lume, având nu doar un gust deosebit, ci și multiple efecte benefice asupra organismului, datorită conținutului său de cafeină. Cu toate acestea, consumul ei trebuie să fie moderat și atent adaptat la nevoile și particularitățile fiecărei persoane. Reputatul medic clujean specialist în nutriție prof. univ. dr Nicolae Hâncu spune că este important să evităm excesele, să respectăm recomandările legate de momentul și modul de consum și să fim conștienți de eventualele contraindicații. Astfel, cafeaua poate rămâne un obicei plăcut, integrat armonios într-un stil de viață sănătos.

Este bine să beți cafeaua după masa sau după gustările obișnuite.

Cu siguranță faceți parte dintre persoanele care își încep ziua cu o ceașca de cafea. Iată de ce cred ca sunteți interesați în cunoașterea unor detalii despre savuroasa băutură.

*Una din cele mai cunoscute și folosite băuturi din lume, cafeaua, se obține din fierberea boabelor prăjite și măcinate de coffea arabica sau coffea robustă. În lichidul de fiertură se găsesc foarte multe substanțe, majoritatea benefice pentru organism. Cea mai importantă este cafeina.

*Aportul de cafeină se apreciază prin numărul de lingurițe de cafea folosite la preparare, știindu-se că o linguriță conține aproximativ 60 mg cafeina.

*În funcție de modul de preparare sunt mai multe tipuri de cafea, cu conținut diferit de cafeină. Acesta depinde de mărimea porției și modul de preparare. Cele mai folosite în țara noastră sunt următoarele:

# expresso conține aproximativ 70-145 mg cafeină

# ristreto conține jumătate din doza din expresso

# cafeaua “filtru” și preparatele instant (“ ness”) sunt mai bogate în cafeină: 105-180mg

# tradiționala cafea turcească, adica fiertura nefiltrată are un conținut asemănător de cafeină din” filtru”.

*Este bine să beți cafeaua după masa sau după gustările obișnuite. Sunt multe persoane care adaugă mici cantități de lapte la fiecare ceașcă de cafea. Combinația cafelei cu laptele este regăsită și în preparatele de tip capucino.

*Fac parte dintre cei care savurează cafeaua neîndulcită. Unele persoane o consideră prea amară. Poate ca au dreptate. Atunci o pot transforma în amăruie, prin adaos de “urme” de zahăr sau miere.

*În cadrul alimentației sănătoase se recomandă (opțional), 2-3 cești de cafea zilnic, fără a fi asociate cu fumatul de orice fel.

*Cele mai cunoscute efecte ale cafelei-cauzate de cafeină-sunt:

#reducerea senzației de oboseală prin stimularea sistemului nervos central.

#favorizarea diurezei.

#stimuleaza secreția gastrica, vasodilatația și frecvența cardiacă.

#scade nivelurile de colesterol, dar numai preparatele filtrate.

*Atenționări utile.

# Afectează somnul timp de 4 ore după consum.

# Apariția palpitatiilor după consumul cafelei, necesită o discuție cu medicul.

# Persoanelor care au ulcer gastric sau duodenal, gastrită sau boala de reflux gastric, se recomandă multa prudență în consumul cafelei. O discuție cu medicul ar fi foarte utilă în acest sens.

#Există un obicei foarte nesănătos și anume consumul unei cești de cafea, dimineața înaintea micului dejun (uneori reprezintă chiar micul dejun) și ceea ce este mai periculos pentru sănătate este faptul că se adaugă fumatul. Explicația este legată de stimularea tranzitului intestinal. Acesta ar trebui să fie controlat prin stilul de viață sănătos, adaptat și recomandat de medic.

#La marii consumatori de cafea, întreruperea bruscă a obiceiului se însoțește uneori de dureri de cap care dispar imediat după reluarea consumului în doze mici.

Am insistat asupra acestor amănunte, pentru a facilita plăcerea consumui de cafea, fără a afecta sănătatea.

Profesor emerit dr. Nicolae Hâncu

Universitatea Iuliu Hațieganu

Rețeaua privată de sănătate Regina Maria

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut
ziarulfaclia.ro
Prezentare generală a confidențialității

Acest sit folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.