Când încep înscrierile în schema de minimis pentru incoming

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) a anunțat că înscrierile în schema de minimis pentru incoming încep chiar din prima zi a anului 2023, de acest sprijin urmând să beneficieze maxim 1.200 de operatori economici.

„Vom deconta parțial, de la bugetul de stat, cheltuielile agențiilor de turism care au organizat sejururi în țara noastră pentru vizitatorii străini, cu o durată de cel puțin 4 nopți. (…) Înscrierile se vor face exclusiv online, așa cum a devenit tradiție, de această dată prin intermediul unui formular electronic, disponibil începând de astăzi pentru consultare pe site-ul ministerului”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și turismului.

Agențiile de turism organizatoare, care au avut activitate de incoming în anul calendaristic anterior mai mare de 200 de turiști străini, vor putea beneficia de sprijin financiar, de la bugetul de stat, după cum urmează: * 40 euro pentru fiecare turist străin care a achiziționat și plătit, în anul anterior depunerii, printr-o agenție organizatoare de turism de incoming în România, direct sau printr-un partener extern, un sejur turistic sau circuit de cel puțin 4 nopți de cazare în România * suplimentar 2 euro pentru fiecare noapte petrecută în plus, peste cele 4, în cadrul aceluiași sejur sau circuit turistic.

În vederea obținerii ajutorului de minimis, operatorii economici trebuie să depună trimestrial contractele cu partenerii externi, din care să reiasă numărul de turiști străini, contractele directe cu turiștii străini, voucherul eliberat de către agenție, semnat și ștampilat de către unitatea de cazare, precum și dovada prestării serviciilor de cazare de către unitatea de cazare și numărul turiștilor, după cum urmează: * pentru trimestrul I până la data de 1 mai * pentru trimestrul II până la data de 1 august * pentru trimestrul III până la data de 1 noiembrie * pentru trimestrul IV până la data de 1 februarie a anului următor.

MAT precizează că se vor lua în considerare doar turiștii ale căror sejururi sau circuite sunt finalizate în cursul fiecărui trimestru, iar de la 01.01.2023, vor fi depuse online documentele justificative pentru trimestrul IV al anului 2022.

Verificarea veridicității informațiilor transmise prin intermediul formularului digital de înscriere, a completării tuturor câmpurilor și a declarațiilor asumate de aplicant se realizează de Unitatea de Implementare a Programului. Cheltuielile se vor deconta în termen de 30 de zile lucrătoare de la depunerea lor. Bugetul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, alocat schemei de minimis pentru anul viitor, este de 7 milioane lei.

Formularul de înscriere este disponibil la adresa https://turism.gov.ro/web/formular-inscriere/

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut