Cancelarul Sebastian Kurz, reales aproape în unanimitate lider al conservatorilor austrieci

Cancelarul conservator Sebastian Kurz a fost reales sâmbătă preşedinte al Partidului Popular austriac (OeVP), discursul său la congresul formaţiunii fiind dominat de opoziţia sa faţă de primirea migranţilor, inclusiv a celor afgani, consemnează agenţiile DPA şi EFE.

Sebastian Kurz, care vineri a împlinit 35 de ani, nu a avut contracandidat şi a fost reales lider al OeVP cu 533 din cele 536 de voturi ale participanţilor la congres.

El a insistat în intervenţia sa că, după ce în Austria au venit începând din 2015 peste 120.000 de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa, această ţară nu mai poate primi şi alţi refugiaţi, întrucât nu va putea să-i integreze. ”Mai presus de orice, avem de asemenea o responsabilitate faţă de ţara noastră pe care trebuie să o îndeplinim”, a indicat el referitor la problema migranţilor.

Kurz s-a referit în discurs şi la investigarea sa de către justiţie pentru mărturie mincinoasă făcută în faţa unei comisii parlamentare în dosarul de corupţie ”Ibizagate”, investigaţie pe care a pus-o pe seama unei opoziţii tot mai agresive împotriva lui.

În acel dosar este inculpat fostul lider al formaţiunii de extremă dreapta Partidul Libertăţii (FPOe), Heinz-Christian Strache, care a fost vicecancelar în guvernul de coaliţie format de OeVP şi FPOe. Această coaliţie s-a destrămat în 2019 în urma apariţiei unei înregistrări video făcute cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017. Imaginile îl arată pe Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. El îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa politică înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu.

În prezent, conservatorii cancelarului Kurz guvernează împreună cu Verzii, o formaţiune progresistă, iar refuzul lui Kurz de a primi refugiaţi afgani consideraţi a fi în pericol după revenirea talibanilor la putere a provocat tensiuni în interiorul coaliţiei guvernamentale austriece.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut