Canabisul – cel mai consumat drog din România

Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog din România, potrivit Raportului naţional privind situaţia drogurilor pe 2019, elaborat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA), citat de AGERPRES.

Potrivit raportului ANA care cuprinde date din 2018, dintre toate drogurile ilicite, canabisul continuă să fie cel mai consumat în România, cu o prevalenţă a consumului de-a lungul vieţii de 5,8%. După canabis, se situează noile substanţe psihoactive (NSP) – 2,5%, cocaină / crack şi LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciuperci halucinogene – 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină – câte 0,3%.

Asistenţa medicală pentru consum de droguri

În 2018, au fost înregistrate 4.266 persoane consumatoare de droguri care au solicitat asistenţă medicală. Canabisul ajunge să totalizeze peste 50% dintre cererile de tratament. Pentru celelalte tipuri de droguri, cererea de tratament rămâne mult redusă, în comparaţie cu cele trei droguri dominante: cocaină – 1,5%, MDMA/ ecstasy – 1,3%, inhalanţi / substanţe volatile – 1%, benzodiazepine – 0,7%, amfetamine – 0,5%, halucinogene – 0,2%.

În privinţa urgenţelor medicale determinate de consumul de droguri, în majoritatea cazurilor se menţine consumul singular de diferite substanţe psihoactive. Mai mult de o treime dintre cazuri a avut drept cauză consumul de NSP. Din punctul de vedere al distribuţiei regionale, se observă creşteri ale numărului de urgenţe medicale cauzate de consumul de droguri în şase regiuni: Bucureşti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Sud, Sud-Vest, Vest.

Privind bolile infecţioase asociate consumului de droguri, la consumatorii de droguri înregistraţi în programe de tratament se remarcă o uşoară creştere a prevalenţelor pentru infecţiile cu HIV şi VHC, în timp ce pentru prevalenţa VHB are loc o scădere. Totuşi, în ultimii 5 ani, se remarcă scăderea cu 10,3% a numărului de notificări privind cazurile noi de infecţie cu HIV/SIDA, tendinţă care se reflectă şi diminuarea cu 32,2% a consumatorilor de droguri injectabile diagnosticaţi cu HIV/SIDA.

Capturi masive de droguri

În 2018 a avut loc şi o creştere a disponibilităţii drogurilor ilicite pe teritoriul naţional, concretizată într-un număr mare de capturi. Cele mai multe au fost înregistrate pentru canabis (3.354), MDMA (819), cocaină (361), heroină (264), rezină de canabis (200), fragmente vegetale cu THC (189), amfetamină (162).

Peste 6.000 de condamnări

De asemenea, se constată o creştere a numărului cauzelor soluţionate de parchete (de la 4.064, la 6.407 în 2018). Totodată a crescut şi ponderea persoanelor condamnate din totalul persoanelor trimise în judecată (de la 45,5% la 48,7%). De asemenea, numărul persoanelor depistate în trafic, care au condus autovehicule sub influenţa unor substanţe sau produse stupefiante este în creştere, comparativ cu 2017.

Articole din aceeasi categorie